Hrvatska će morati da uvode euro

30.06.2016. 09:34 / Izvor: Index.hr
Hrvatska će morati da uvode euro

Navodno bi Žan Klod Junker mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji.

Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti Evropsku uniju, osam zemalja članica Evropske unije koji još ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno uvesti zajedničku evropsku valutu, piše britanski Daily Express.

Navodno bi Žan Klod Junker mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji.

On nakon Brexita želi što brže povezati ostale članice Evropske unije zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini. I njemački Frankfurter Algemaine Caitung takođe navodi da će se nakon Brexita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše Daily Express.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski povjerenik za finansije, Britanac Lord Hil podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao Latvinac Valdis Dombrovskis koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju eura u sve zemlje članice.

Podsjetimo, nakon što je preuzeo fotelju hrvatskog premijera, Tihomir Orešković koji se u Berlinu susreo s Angelom Merkel najavio je da Hrvatska što prije želi ispuniti kriterije iz Mastrihta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital