Američki bogataši drže rekordne iznose gotovine na računima

13.07.2016. 14:24 / Izvor: Poslovni dnevnik
Američki bogataši drže rekordne iznose gotovine na računima

Američki bogataši drže rekordne iznose gotovine na računima u strahu da bi zbog američkih predsjedničkih izbora mogli izgubiti poprilične svote.

Anketa UBS-a provedena među 2.200 ulagača otkrila je da 84 posto njih smatra da će američki predsjednički izbori imati značajan utjecaj na njihovo financijsko zdravlje, rekao je McCann.

Američki bogataši drže rekordne iznose gotovine na računima u strahu da bi zbog američkih predsjedničkih izbora mogli izgubiti poprilične svote, kazao je jedan od izvršnih direktora UBS grupe, vodećeg svjetskog menadžera privatne imovine bogatih pojedinaca, piše poslovni.hr.

Čelnik američke podružnice te švicarske banke Bob McCann kazao je za Reuters da klijenti imaju povjerenje u gospodarstvo, ali da oklijevaju ulagati jer su izbori koji će se održati 8. studenoga nepredvidljivi.

Iako su cijene dionica na američkim burzama dosegnule nove rekordne razine ovoga tjedna, mnogi klijenti se radije drže dalje od dionica jer ne žele riskirati gubitke, poput onih koje su pretrpjeli 2008., rekao je.

"Povijesno gledano, individualni investitori definiraju rizik pitanjem 'koliko previranja mogu podnijeti u svojem portfelju?'. Ta se definicija sada promijenila u 'koliko si mogu priuštiti trajnog gubitka novca'?", navodi McCann.

Nepredvidljiva, ponekad vatrena retorika predsjedničkih kandidata daje im razloga za zabrinutost. Jedan tweet kandidatkinje Demokratske stranke Hillary Clinton doveo je u rujnu do pada cijena dionica Biotecha.

Republikanski kandidat Donald Trump, pak, obećao je odbaciti zakone o financijskoj reformi, da će prisiliti Kanadu i Meksiko da ponovo pregovaraju o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini te da će uvesti visoke carine na kineski i meksički uvoz.

Anketa UBS-a provedena među 2.200 ulagača otkrila je da 84 posto njih smatra da će američki predsjednički izbori imati značajan utjecaj na njihovo financijsko zdravlje, rekao je McCann.

Individualni investitori u posljednjih pet godina u prosjeku dosljedno dosljedno drže 20 posto svog portfelja u gotovini, pokazuju podaci UBS-a.

Mnogi najbogatiji UBS-ovi klijenti toliko su prestrašeni gubicima koje su pretrpjeli tijekom financijske krize 2008. da inzistiraju na tome da najmanje 25 posto svojih udjela drže u novcu, čak i kad su sigurni u gospodarstvo, rekao je McCann.

"Uočavamo od 2009. nadalje veće držanje gotovine nego što se tradicionalno misli. Ne mislim da je to privremena pojava", zaključio je McCann.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital