Porezna uprava FBiH: 155 neprijavljenih radnika, kazne oko pola miliona KM

15.07.2016. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Porezna uprava FBiH: 155 neprijavljenih radnika, kazne oko pola miliona KM

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava Federacije BiH je 12. i 14. 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 502 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 155 neprijavljena radnika i 266 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 279 objekta i izdata su 258 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 426.650,00 KM.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da na bilo koji način ne sprečavaju službena lica Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine. Porezna uprava je odlučna da provede aktivnosti iz svoje nadležnosti i prema licima koja se tome suprostavljaju posegnutće za maksimalnim sankcijama.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital