RS u Grčku izvezla robu u vrijednosti 2,12 miliona KM

19.07.2016. 14:33 / Izvor: SRNA
RS u Grčku izvezla robu u vrijednosti 2,12 miliona KM

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Aleksandros Furlis rekao je da je Srpska prošle godine izvezla u Grčku robu vrijednosti 2,12 miliona KM.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Aleksandros Furlis rekao je da je Srpska prošle godine izvezla u Grčku robu vrijednosti 2,12 miliona KM, što predstavlja rast za 68,2 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Navodeći da je Srpska prošle godine sa Grčkom realizovala 0,4 odsto ukupnog spoljno trgovinskog prometa, Furlis je rekao da Grčka ne predstavlja značajnog spoljnotrgovinskog partnera, te da su zbog toga intenzivirane aktivnosti na jačanju privredne saradnje sa ovom zemljom.

"U proteklih šest mjeseci bili smo zaokupljeni završavanjem birokratskih poslova u grčkim institucijama, a potom i utvrđivanjem oblasti u kojim smatramo da postoji potencijal za saradnju između Srpske i Grčke", rekao je Furlis.

On je naveo da su najznačajnije grupe proizvoda koje je Srpska izvezla u Grčku u prethodnoj godini naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, poluproizvodi u drvnoj industriji, aluminijumski proizvodi, te prehrambene prerađevine od mekušaca, dok su u uvozu dominirali proizvodi tekstilne i metalske industrije.

Prema njegovim riječima, sa ciljem da se grčki privrednici zainteresuju za saradnju sa Srpskom, već je predviđeno direktno učešće na sastancima sa predstavnicima privrednih komora u mnogim grčkim gradovima, gdje će se promovisati potencijalne oblasti za ulaganja u Srpsku.

Furlis je naveo da se od kraha Grče ekonomije 2008. godine preduzeća u Grčkoj suočavaju sa sužavanjem lokalnog tržišta, te su privrednici počeli da traže nove poslovne prilike, nova tržišta i nove vidove saradnje.

"Sigurni smo da je ovo pravo vrijeme da pokušamo da ih privučemo. Prepreka koja se javlja kao otežavajući faktor je nepostojanje direktnog leta između Grčke i Republike Srpske", istakao je Furlis i dodao da to neće biti prepreka ozbiljnim grčkim investitorima, ukoliko je riječ o ozbinim projektima i saradnji.

Furlis kaže da su sektori energetike, prehrambene i drvne industrije prioriteti investicionog interesovanja grčkih privrednika, te da su ključni uslovi koje očekuju u Srpkoj niski operativni troškovi, troškovi osnivanja i stabilnost oporezivanja.

Komentarišući pravnu nesigurnost i političku napetost u BiH, kao jedan od faktora nesigurnosti investicija stranih faktora, Furlis je ocijenio da to nije presudno za grčke investitore.

"Sistem oporezivanja za investitore u Republici Srpskoj je privlačniji u odnosu na izrazito visoko oporezivanje koje je prisutno u Grkoj", dodao je Furlis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital