Donesena Uredba o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele

28.07.2016. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Donesena Uredba o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele

Blagovremena naplata potraživanja, po osnovu vlastitih prihoda, kao i poduzimanje svih mjera za njihovu realizaciju je obaveza korisnika budžeta.

Vlada FBiH je, na današnjoj 64. sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele čije se odredbe odnose na korisnike budžeta Federacije BiH, općina, gradova i vanbudžetskih fondova, a utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika budžeta kantona bit će uređeno kantonalnim propisima.

Pod vlastitim prihodima podrazumijevaju se prihodi koje korisnici budžeta ostvare obavljanjem osnovne djelatnosti i ostalih poslova na tržištu i ne obuhvataju prihode koje korisnici budžeta ostvare obavljajući osnovnu djelatnost propisanu zakonima ili drugim propisima o osnivanju, za koju je utvrđena visina naknade za usluge koje pružaju pravnim i fizičkim licima, kao ni prihodi ostvareni u internom poslovanju između korisnika budžeta na istom nivou vlasti.

Uredbom je propisan račun i način uplate vlastitih prihoda koje korisnik budžeta ostvari na tržištu, kao i obaveza planiranja rashoda koji će biti pokriveni iz ostvarenih prihoda i način njihovog trošenja.

Propisana je i obaveza korisnika budžeta da donesu pravilnik o vlastitim prihodima, načinu i rokovima raspodjele. Federalnim korisnicima budžeta saglasnost na pravilnik daje Vlada Federacije BiH, a korisnicima budžeta općina i gradova općinski načelnik, odnosno gradonačelnik. Vanbudžetski fondovi donose pravilnik na koji mišljenje daje služba za finansije. Korisnici budžeta u općinama i gradovima i vanbudžetski fondovi dužni su donijeti pravilnike u roku od 90 dana od dana uspostave trezora.

Korisnici budžeta koji su osnovani za pružanje usluga smještaja, prehrane, proizvodnje i obavljanja sličnih poslova za određenu kategoriju korisnika, ostvarene prihode koriste u potpunosti za pokriće ukupnih rashoda.

Blagovremena naplata potraživanja, po osnovu vlastitih prihoda, kao i poduzimanje svih mjera za njihovu realizaciju je obaveza korisnika budžeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital