EPBiH: U 2010. značajniji poslovni rezultati, ali smanjen profit

30.12.2010. 15:27 / Izvor: Fena
EPBiH: U 2010. značajniji poslovni rezultati, ali smanjen profit

Elektroprivreda BiH (EPBiH) je 2010. godinu završila sa značajnim rezultatima, iako je i ova godina bila godina snažne recesije.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić kazao je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da su zabilježene rekordne investicije od 180 miliona KM i da su više u odnosu na 2009. za 20 miliona KM te da je s domaćim kompanijama napravljeno ugovora u vrijednosti višoj od 250 miliona KM.

"Kada se tome doda i iznos od 200 miliona KM iz 2009., što zajedno daje 450 miliona KM, vidi se da je to više nego za period 2000. - 2008. godina", kazao je Jerlagić.

On je istaknuo da je na hidroelektranama na Nertvi proizvedeno 2.100 GWh, što je apsolutni rekord otkad postoje ove HE, kao i da je zabilježena rekordna prodaja na tržištu od 7.000 GWh.

"Bez obzira na ovakve visoke proizvodne performanse nismo mogli ostvariti prihod kakav je bio u 2009. Očekivani prihod u ovoj godini je 875 miliona KM i niži je od planiranog za 12 miliona KM, a osnovni razlog tome je značajno umanjenje od 2,2 procenta potrošene električne energije kod tarifnih kupaca. Profit EPBiH u 2010. iznosit će oko dva miliona KM, dok je u 2009. bio 62 miliona KM. Razlog tome je to što domaća tarifa ne pokriva troškove poslovanja, a cijene na tržištu su ostale niske", kazao je Jerlagić i dodao da će očekivani prihod kompanije za 2011. biti sigurno veći od 900 miliona KM.

Posebno je istaknuo da je EPBiH u 2010. zadržala nivo naplate svojih potraživanja na evropskom nivou od 98,7 posto, kao i nivo distributivnih gubitaka s kojima se, kako je rekao, ne može pohvaliti nijedna kompanija na zapadnom Balkanu od 9,4 posto.

"Reducirani su svi troškovi na koje je EPBiH mogla uticati.U ovoj godini ugovoreni su svi radovi i isporuka opreme za revitalizaciju i modernizaciju blokova 6 u TE Kakanj i TE Tuzla, ukupne vrijednosti 220 miliona KM. Također, dobivene su okolinske dozvole za blok 7 u TE Tuzla i blok 8 u TE Kakanj i okolinske dozvole za četiri mHE na rijeci Neretvici, dok se početak gradnje očekuje iduće godine", kazao je direktor EPBiH.

Od 1. oktobra ove godine u Elektrodistribuciji Sarajevo je uveden i SAP, a to je, prema Jerlagićevim riječima, najtransparentniji način finansijskog poslovanja jedne kompanije. U narednoj godini, kako je najavljeno, slijedi uvođenje SAP-a i u ostalim podružnicama EPBiH.

Uprava i Sindikat EPBiH su također u ovoj godini donijeli odluku o izdvajanju 75.000 KM za poplavljena područja u Tuzlanskom, Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Jerlagić je najavio da će EPBiH u 2011. imati dosta posla i da će nastaviti s doradom kapitalnih projekata.

"U 2011. ćemo zatvoriti konstrukciju finansiranja za blok 7 u TE Tuzla i blok 8 u TE Kakanj, nastaviti izradu studijskih dokumenata za HE Janjići , zatim, očekujemo koncesije za Vjetropark Podveležje, izraditi integralnu studiju za rijeku Bosnu , od Sarajeva do Doboja gdje se planira izgradnja 25 HE, nastaviti s realizacijom investiranja 121 miliona KM u rudnike, kao i s investiranjem u elektrodistributivnu mrežu, vlastitim sredstvima i s kreditom EBRD-a", kazao je Jerlagić.

Poslovanje EPBiH u 2010. uspješnim i transparentim je predstavio i član Odbora za reviziju EPBiH Izudin Kešetović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital