Pojačane kontrole poreskih obveznika

19.04.2017. 10:29 / Izvor: SRNA
Pojačane kontrole poreskih obveznika

Poreska uprava Republike Srpske pojačala je kontrole poreskih obveznika i povećala prikupljena sredstva na račun javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske pojačala je kontrole poreskih obveznika i povećala prikupljena sredstva na račun javnih prihoda, a takva praksa biće nastavljena, poručuje direktor Uprave Zora Vidović.

Ona podsjeća da je Poreska uprava Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 578 miliona KM, što je za 63,7 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, uz snažan rast prihoda od direktnih poreza, doprinosa, te ostalih javnih prihoda.

"U ovoj godini akcenat smo stavili na primjenu indirektnih metoda u utvrđivanju poreske osnove, posebno kada je riječ o takozvanim vezanim kontrolama po principu nesrazmjernog odnosa dohotka i imovine", precizira Vidovićeva u intervjuu Srni.

Ona napominje da je izvršeno 1.017 terenskih i kancelarijskih kontrola, što je za 30 procenata više u odnosu na isti period prethodne godine, ali i za 23 odsto u odnosu na plan, uz finansijski efekat od 8,5 miliona KM.

Takođe, izvršeno je 720 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, što je za 17 odsto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Izdato je 107 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

"U prva tri mjeseca ove godine izdato je 410 prekršajnih naloga na iznos kazne od oko 414.000 KM. Takođe, inspektori Poreske uprave, prilikom redovnih kontrola, otkrili su 43 neprijavljena radnika", kaže Vidovićeva.

Po osnovu poreza na nepokretnosti, u prva tri mjeseca ove godine naplaćeno je 2,8 miliona KM, što predstavlja blago povećanje u odnosu na isti period prethodne godine.

Prošle godine, naplata prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti iznosila je 22,8 miliona KM, što je u odnosu na 2015. godinu manje za jedan odsto, odnosno za 230.000 KM, budući da tri opštine nisu dostavile neophodne podatke za izdavanje poreskih računa.

Vidovićeva u intervjuu Srni naglašava da je ukupan dug građana Srpske za porez na nepokretnosti u periodu od 1. januara 2012. do 31. decembra 2016. godine iznosio 19.349.018 KM.

Ona navodi da je stanje dospjelog, a neizmirenog duga na dan 31. decembra prošle godine iznosilo 1,184 milijardi KM, od čega se 388 miliona KM odnosi na dug poreskih obveznika koji su u postupku stečaja i likvidacije.

Vidovićeva je naglasila da je stanje dospjelog, a neizmirenog duga na dan 31. decembra 2015. godine iznosilo 1,259 milijardi KM, te da se može konstatovati da je ukupan dospjeli dug na dan 31. decembra prošle godine manji za šest odsto u odnosu na stanje na kraju 2015. godine.

Ona pojašnjava da se od 1,184 milijardi KM neizmirenog duga, na dugovanja za doprinose odnosi 570,2 miliona KM, i to 323,1 milion KM za doprinose prema Fondu PIO.

Takođe, 202,4 miliona KM odnosi se na doprinose prema Fondu zdravstva, 27 miliona KM za doprinose prema Fondu za dječiju zaštitu, 16,7 miliona KM za doprinose za Zavod za zapošljavanje i 952.000 KM za poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Vidovićeva ističe jačanje usluga poreskim obveznicima, sa ciljem da ova uprava postane još bolji servis građanima. Organizovan je i niz stručnih seminara i edukacija u saradnji sa Privrednom komorom Srpske, Savezom računovođa i revizora i drugim institucijama.

Ona napominje da je Poreska uprava Republike Srpske početkom aprila pustila u rad novu uslugu elektronskog dostavljanja računa za porez na nepokretnosti poreskim obveznicima koja im je dostupna na internet stranici https://eusluge.poreskaupravars.org.

"Svi poreski obveznici koji se registruju za ovu novu uslugu na svoju mejl adresu dobiće poreski račun u elektronskom obliku, koji će moći da pregledaju i preuzmu", ističe Vidovićeva u intervjuu Srni.

Ovo novo funkcionalno i ekonomično rješenje omogućava poreskim obveznicima aktiviranje usluge elektronskog dostavljanja računa za porez na nepokretnosti bez potrebe dolaska na šaltere Poreske uprave Srpske.

Vidovićeva ukazuje na to da je uspostavljeno sertifikaciono tijelo Poreske uprave Srpske, koje izdaje elektronske sertifikate za elektronski potpis. Tako je poreskim obveznicima omogućeno da elektronskim putem predaju mjesečne poreske prijave poreza po odbitku, što svima smanjuje troškove.

U okviru jedne od komponenti USAID FAR projekta, nastavljena je realizacija "Elektronske arhive", koja predviđa digitalizaciju postojećih papirnih poreskih prijava, arhiviranje novih elektronskih poreskih prijava, te arhiviranje elektronskih dokumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital