U RS-u uskoro prvi dobrovoljni penzioni fond

23.04.2017. 12:42 / Izvor: Fena
U RS-u uskoro prvi dobrovoljni penzioni fond

Početkom aprila u Banjoj Luci održana je osnivačka skupština Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

U narednih nekoliko mjeseci nadležni organi Republike Srpske izdat će sve neophodne dozvole za rad Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda.

Početkom aprila u Banjoj Luci održana je osnivačka skupština Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, nakon čega je sredinom aprila Agenciji za osiguranje Republike Srpske podnesen zahtjev za izdavanje dozvole za rad.

Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, zajedno s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske (PREF), osnivač je prvog Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Prezentacija o procesu reforme penzijskog sistema u Sloveniji, trećem stubu penzijskog sistema – dobrovoljnim penzijskim fondovima i Skupnoj pokojninskoj družbi, najvećem Društvu za upravljanje penzijskim fondovima u Sloveniji, održana je danas u Ljubljani za predstavnike medijskih kuća iz Republike Srpske.

Tokom prezentacije prestavljen je sistem i plan rada prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Republici Srpskoj – Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF).

"Ugostili smo predstvanike medija iz Republike Srpske, s ciljem da ih upoznamo o našem poslovanju u Sloveniji u prethodnih 15 godina, ali i o planovima u Republici Srpskoj. Drago nam je što smo, zajedno s EBRD-om i PREF-om, dio ovog projekta koji ima veliku važnost za sve zaposlene i poslodavce koji će imati mogućnost da uplaćuju doprinose u dobrovoljni penzijski fond. Ovo je veoma važan korak u procesu reforme penzijskog sistema u Republici Srpskoj. Osnivači dobrovoljnog penzijskog fonda su veoma respektabilne finansijske institucije i radi se o dugoročnom projektu, koji podrazumijeva dobrovoljnu dugoročnu štednju za starost", izjavio je Tomaž Završnik, koji će biti direktor novoosnovanog Društva nakon dobijanja saglasnosti od  Agencije za osiguranje Republike Srpske.

 "Jedna od naših primarnih aktivnosti jeste edukcija, prije svega poslodavaca i zaposlenih a prvi korak je svakako da se mediji upoznaju o načinu funkcionisanja dobrovoljnih penzijskih fondova. Očekujemo da ćemo početkom druge polovine 2017. godine završiti sve neophodne procedure i započeti s radom", izjavila je Gordana Drobnjak, koja će obavljati dužnost izvršne direktorice novoosnovanog Društva nakon dobijanja saglasnosti od Agencije za osiguranje Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital