Velike sume sumnjivog novca unesene u BiH

13.06.2017. 12:14 / Izvor: Glas Srpske
Velike sume sumnjivog novca unesene u BiH

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je da je sumnjivi novac unesen u gotovini i ubačen u finansijski sistem.

Znatna suma novca sumnjivog porijekla ušla je u proteklih nekoliko godina u BiH, istaknuto je na početku dvodnevne konferencije o temi "Indikatori rizika u vezi sa finansiranjem terorizma" u Sarajevu koju su organizovali Ministarstvo bezbjednosti BiH i britanska ambasada.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je da je sumnjivi novac unesen u gotovini i ubačen u finansijski sistem, ali da je teško procijeniti koliki je taj iznos.

"Napravljene su značajne transakcije kod prometa nekretnina gdje su cijene prikazane nerealno. Novac koji je čist i koji će unaprijediti BiH je dobrodošao, ali ima i prljavog koji ima veze sa terorizmom", rekao je Krešić.

On je naglasio da je BiH kasnila 15 godina u donošenju odluke i sprovođenju rezolucije 1373 Ujedinjenih nacija i sastavljanju liste osoba koje su dovedene u vezu sa terorizmom.

"Postoje pojedinci koji su predmet interesovanja bezbjednosnih agencija. Činjenica je da u BiH ima grupa ljudi koja ništa ne rade, a dobro žive poput onih koji su izveli teroristički napad u Rajlovcu. Oni uspostavljaju neku novu ideologiju kojoj se valja suprotstaviti", kaže Krešić.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson rekao je da BiH mnogo toga treba da uradi, naglašavajući da postoje strateški nedostaci u smislu sprovođenja odluka.

"Želimo pomoći BiH da izađe sa sive liste Organizacije za kontrolu i sprečavanje pranja novca", istakao je Ferguson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital