RS u robnoj razmjeni sa Srbijom i Italijom ima finansijski manjak

03.12.2017. 08:28 / Izvor: Fena
RS u robnoj razmjeni sa Srbijom i Italijom ima finansijski manjak

​Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Republike Srpske (RS) su zemlje Evropske unije i zemlje CEFTA.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Republike Srpske (RS) su zemlje Evropske unije i zemlje CEFTA, koji u ukupnom izvozu RS-u učestvuju sa 72,5 posto, odnosno 18,7 posto, pokazatelji su za prvih osam mjeseci 2017. godine.

Ako se zemljama navedenih ekonomskih grupacija doda i Turska, može se reći da se većina vanjskotrgovinskog prometa Republike Srpske (oko 94 posto) razmjenjuje sa državama sa kojima BiH ima potpisane vanjskotrgovinske (multilateralne i bilateralne) sporazume.

Pojedinačno po zemljama, najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Republike Srpske su: Srbija, Italija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska i Austrija.

Međutim, u robnoj razmjeni sa Srbijom i Italijom RS ima deficit, a u vladinoj Prijedlogu programa ekonomskih reformi za period 2018-2020.godina se navodi da je došlo do njegovog smanjena, dok je sa Hrvatskom i Slovenijom povećan vanjskotrgovinski suficit.

Također, RS je ostvarila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Austrijom.

"Prema projekcijama za period 2018–2020. godina, u navedenim zemljama se očekuju pozitivne realne stope rasta BDP-a, a na osnovu toga i pozitivan doprinos povećanja njihove privredne aktivnosti na izvoz RS, kroz inostranu tražnju", smatraju u entitetskoj vladi.

Na osnovu navedenih pretpostavki, u periodu od 2018. do 2020. godine su projektovane nominalne stope rasta izvoza od 15,9 do 7,8 posto.

Rast izvoza zabilježen je u prerađivačkoj industriji, u oblasti poljoprivrede, te proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom.

S druge strane, i kod uvoza dominira prerađivačka industrija. 

Imajući u vidu dosadašnja kretanja, procjena je, smatraju u Vladi, da će na godišnjem nivou povećanje izvoza nominalno iznositi 15,9, a uvoza 9,9 posto.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital