Za sanaciju posljedica požara u Hutovom blatu 250.000 KM

Kapital / IZVJEŠTAJI

Za sanaciju posljedica požara u Hutovom blatu 250.000 KM

Hutovo blato nalazi se na popisu Ramsarske konvencije i na privremenoj je listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

07.12.2017. 14:02 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada je izmijenila Odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele  sredstava transfera za Akcioni plan strategije okoliša, utvrđenog Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izradu Federalne strategije zaštite okoliša za period 2019.-2029., za što je planirano 400.000 KM.

Ovom izmjenom 250.000 KM je dodijeljeno Javnom preduzeću Park prirode Hutovo Blato na ime sufinansiranja rješavanja posljedica velikog požara u Parku prirode Hutovo blato.

Sredstva od 50.000 KM, koja su planirana za unaprjeđenje funkcionalnosti i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH, dodijeljena su Centru za projekte Sveučilišta u Mostaru za sufinansiranje i realizaciju „Edukacije o uzorcima, posljedicama i prevenciji požara u zaštićenom području PP Hutovo blato“.

Gradu Goraždu dodijeljeno je 150.000 KM za sanaciju stambenih objekata u naselju Vitkovići s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti.

Hutovo blato nalazi se na popisu Ramsarske konvencije i na privremenoj je listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te je od značaja ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i Evropu. Prevencija od požara, tj. edukacija lokalnog stanovništva, hitna je mjera s ciljem sprječavanja potencijalnih većih posljedica.

Sanacija stambenih objekata u naselju Vitkovići - Goražde i poboljšanje energetske efikasnosti je od značaja za Federaciju BiH, smanjenje zagađenja zraka i racionalno korištenje prirodnih resursa. Vitkovići su, inače, naseljeni vrlo ranjivim kategorijama stanovništva, odnosno raseljenim i socijalno ugroženim osobama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital