Izdvojeno ukupno 700 hiljada KM za zadržavanje medicinskog kadra

21.12.2017. 11:55 / Izvor: Fena
Izdvojeno ukupno 700 hiljada KM za zadržavanje medicinskog kadra

Grubešić je novinarima u Travniku rekao kako Vlada nastavlja s ovom praksom.

Ministar zdravstva Srednjobosanske županije (SBŽ) Nikola Grubešić izjavio je kako je županijska Vlada, u protekle tri godine, izdvojila gotovo 700.000 maraka za zadržavanje mladog medicinskog kadra, prvenstveno doktora medicine i stomatologije.

Grubešić je novinarima u Travniku rekao kako Vlada nastavlja s ovom praksom te da godišnje za bruto plaću jednog doktora medicine i stomatologije, iz proračuna izdvaja 20.000 maraka.

"To je poticaj domovima zdravlja i bolnicama da odmah, nakon završenog fakulteta, prime mlade doktore u stalni radni odnos te da isplate bruto plaće. Svjesni smo da sa 20.000 maraka neće pokriti cijeli trošak bruto plaće, ali je to, ipak, značajna potpora", kazao je Grubešić.

Na pitanje novinara je li u SBŽ-u i dalje prisutan trend odlaska medicinskih kadrova, Grubešić je istaknuo kako ne postoji institucija koja o tome vodi službenu evidenciju, ali da su javne zdravstvene ustanove, prije nekoliko mjeseci, dostavile informaciju o šest-sedam doktora medicine koji su napustili SBŽ.

Naglasio je kako nema informaciju jesu li se oni zaposlili u BiH ili u inozemstvu, dodavši kako je protekli javni natječaj za prijem volontera pokazao kako, osim doktora medicine, SBŽ-u nedostaje i inženjerski kadar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital