Utvrđeni kriteriji za korištenje kreditnih sredstava

06.09.2018. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Utvrđeni kriteriji za korištenje kreditnih sredstava

Ciljevi finansiranja programa iz ovih izvora su stvaranje novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, te drugo.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila kriterije za kreditiranje iz sredstava japanskih grantova i malezijske donacije.

Ciljevi finansiranja programa iz ovih izvora su stvaranje novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, poticaj izvozu i smanjenju uvoza, kupovina, dogradnja i izgradnja novih pogona za proširenje proizvodne djelatnosti i uvođenje nove proizvodnje, te sanacija i rekonstrukcija postojećih proizvodnih kapaciteta.

Za ova sredstva mogu konkurisati preduzeća sa sjedištem u FBiH i registrovani samostalni poljoprivredni proizvođači koji imaju odgovarajuće garancije ili instrumente osiguranja. Uz to, uslov su i zadovoljavajući rezultati poslovanja prethodne godine, mogućnost otplate duga (što treba potvrditi kroz projekcije primarnih novčanih tokova za vrijeme otplate kredita), uredna kreditna historija (što se potvrđuje Izvještajem iz Centralnog registra kredita CBBH).

Za preduzeća su predviđeni krediti od 20.000 do 1.000.000 KM, uz godišnju kamatu od pet posto za primarnu poljoprivrednu djelatnost, 5,5 za proizvodnju i industriju, te šest posto za ostale djelatnosti. Rok otplate kredita je deset godina, uz jednogodišnji grace period.

Za kratkoročne kredite do 12 mjesece kamata je 4,5 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital