Kapital / IZVJEŠTAJI

Online obrazovanje u BiH po obimu transakcija hit u 2021. godini

12.07.2021. 10:43 / Izvor: Akta.ba

Pandemija koronavirusa je utjecala na poslovanje putem online platformi u Bosni i Hercegovini. Samo u oblasti online obrazovanja je zabilježen rast vrijednosti transakcija za gotovo četiri puta u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, dok je u poređenju sa 2019. godinom 16 puta više transakcija. Ovo su podaci Payoneera, globalne platforme za međunarodna plaćanja. 

Pojedinci i profesionalci u Bosni i Hercegovini su nastavili da ostvaruju prihode na međunarodnim tržištima iz svojih domova ili kancelarija, sarađujući kako sa globalnim platformama, tako i direktno sa stranim klijentima. U prvom kvartalu 2021. godine je zabilježeno 31% više uplata nego u prva tri mjeseca 2020. godine. Što se tiče broja korisnika, najveći porast od 432% je zabilježio sektor online obrazovanja.

Gaming industrija je zabilježila rast od 223% po obimu transakcija. Segment eCommerce prodavaca, koji prodaju i naplaćuju robu preko specijalizovanih platformi za online trgovinu, povećan je za 122%, dok su IT kompanije, koje su specijalizovane za informacione tehnologije i to najčešće programiranje i razvoj igara, porasle za 44%. Freelanceri, koje čine pojedinci koji samostalno rade i uglavnom se bave uslugama dizajna, marketinga i pravnim uslugama, zabilježili su rast od 18%, dok je sektor photofreelancera, koji čine pojedinci, profesionalci koji svoje usluge nude i naplaćuju kroz online platforme specijalizovane za prodaju fotografija i uglavnom rade samostalno, povećan za 13%, podaci su Payoneera, globalne platforme za međunarodna plaćanja. 

Rad na daljinu je postao "nova normala", a mnogi su počeli da traže nove mogućnosti za rad učeći nove specijalnosti i pružajući usluge online. Jedan od izuzetno uspješnih sektora je sektor online obrazovanja, u kojem konstantno raste broj korisnika, dok istovremeno još veći rast bilježi prosječan prihod po korisniku. Sektor online obrazovanja je prema obimu transakcija porastao za 399%, dok je prema broju korisnika rast 432%.

"Pandemija koronavirusa je utjecala na način na koji radimo, podstičući digitalni rast i otvarajući prostor za unapređenje poslovanja putem interneta. U Bosni i Hercegovini bilježimo rast drugu godinu zaredom. Rast pojedinačne vrijednosti uplata pokazuje da se naši ljudi još više cijene na međunarodnom tržištu. Nastavit ćemo da radimo na unapređenju naših servisa, kako bismo našim korisnicima obezbijedili brzu i jednostavnu uslugu i pomogli preduzetnicima i kompanijama iz Bosne i Hercegovine i regiona da se brže razvijaju",  izjavio je Nikola Mehandžić, Business Development direktor Payoneera za tržište Bosne i Hercegovine.

Obim transakcija u sektoru igara se dramatično povećava. Prosječni prihod po korisniku je također značajno povećan, što pokazuje da firme rastu. U sektoru IT kompanija se povećava broj korisnika, dok istovremeno raste i prosječni prihod po korisniku. U sektoru eCommerca je zabilježen značajan rast tokom 2020. godine, koji u prvom kvartalu ove godine dobija još veći zamah. Prodavci na internetu su počeli da prodaju i zarađuju još više - povećava se broj korisnika, dok istovremeno raste prosečni prihod po korisniku.

Region

U poređenju sa zemljama regiona, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije, po obimu transakcija Bosna i Hercegovina zauzima 3. mjesto sa ukupnim učešćem od 13 posto u odnosu na zemlje regiona. Na prvom mestu nalazi se Srbija sa učešćem od 54 posto, a zatim slijede Sjeverna Makedonija sa 18 posto, Bosna i Hercegovina sa 13 posto, Hrvatska sa 8 posto, Crna Gora sa 4 posto i Albanija sa 4 posto. 

O Payoneeru:

Payoneer (NASDAQ: PAYO) predstavlja pouzdanog svjetskog partnera za digitalnu trgovinu na bilo kojem mjestu. Payoneer svakom biznisu, na bilo kojem tržištu, obezbjeđuje tehnologiju, veze i samopouzdanje da učestvuje i raste u novoj globalnoj ekonomiji.

Payoneer od 2005. godine stvara i upravlja istinski globalnim ekosistemom kako bi cijeli svijet mogao ostvariti svoj potencijal. Podsticanjem rasta klijenata, od preduzetnika u usponu na tržištima u razvoju do vodećih svjetskih digitalnih brendova kao što su Airbnb, Amazon, Google, Upwork i Walmart, Payoneer nudi bezbrojne mogućnosti koje su vam na raspolaganju. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital