Kapital / IZVJEŠTAJI

Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Republika Srbija: Unaprijediti zajedničke odnose zajedničkim nastupom na tržištu trećih zemalja

05.03.2009. 15:51 / Izvor: eKapija.ba

Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Republika Srbija naziv je skupa koji se 4. marta 2009. godine održao u Beogradu, a koji je u sali Privredne komore Srbije okupio više stotina privrednika i direktora javnih preduzeća i kompanija dvije zemlje.

Zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, odnosno Agenciji za promociju izvoza BiH (BHEPA) pri VTK BiH, koji su u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizirali poslovni forum, ovom značajnom skupu privrednika samo iz naše zemlje prisustvovalo je više od sto predstavnika privrednih subjekata.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović istakao je kako je privredna saradnja između BiH i Srbije izuzetno dobra, te da postoji niz mogućnosti da se ona u narednom periodu unaprijedi. Naveo je kako se to može desiti posebice putem implementacije Sporazuma o uspostavi zone slobodne trgovine (CEFTA) koji je ocijenio najznačajnijim dokumentom u regiji.

Investicije Republike Srbije u BiH u proteklom periodu kako je naveo potpredsjednik Privredne komore te zemlje iznosile su 800 miliona eura, dok je u isto vrijeme BiH u Srbiju investirala 100 miliona eura.

Samo u prošloj godini, naveo je Vesović, ostvarena je robna razmjena između dvije zemlje u visini od preko 1,9 milijardi eura. Izvoz iz Srbije u našu zemlju iznosio je 1,3 milijarde, dok je uvoz iz BiH bio u visini od 630 miliona.

"Postoji mogućnost unapređenja odnosa između dvije zemlje posebno u povećanju obima saradnje u oblasti industrije, poljoprivrede, energetike, saobraćaja, rudarstva i građevinarstva. Stoga se poslovna saradnja treba posebno usmjeriti na razvijanje sektorske aktivnosti. Treba unaprijediti i odnose kroz zajednički nastup na tržištima trećih zemalja, posebno ruskom", naglasio je Vesović.

Kao važnog partnera Vladama naveo je korištenje mogućnosti instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) fondova Europske unije kroz realizaciju zajedničkih projekata.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hažiahmetović istakao je kako je naša zemlja od primjene CEFTA sporazuma očekivala poboljšanje položaja vanjskotrgovinske razmjene u smislu ublažavanja negativnih trendova deficita, ali kako se nakon godinu dana primjene tog sporazuma može reći da "nade nisu u potpunosti ispunjene, jer su nastavljeni raniji trendovi".

Hadžiahmetović se osvrnuo i na stanje u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između naše zemlje i EU, odnosno nakon 1. jula 2008. godine kada su njegove privremene odredbe stupile na snagu.

"U toku 2008. godine došlo je do povećanja trgovinske razmjene sa svim zemljama osim Albanije. Zabilježen je rast izvoza od 17,2 posto (1,27 mil. eura), ali i uvoza od 16.6 posto (3,68 mil. eura). Tako je evidentiran deficit u iznosu od 1,13 milijardi. Najveći trgovinski deficit ostvaren je sa Hrvatskom u iznosu od 830 miliona eura. Iako je robna razmjena sa Srbijom nešto povoljnija, jer deficit iznosi 400 miliona eura ne možemo biti zadovoljni nivoom izvoza u tu državu. Iz Srbije dominira uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dok se u tu zemlju uglavnom izvoze robe kao što su rude, bazna ulja i maziva. BiH ima ostvaren suficit jedino sa Crnom Gorom i Kosovom", naglasio je Hadžiahmetović.

Srbija je inače, drugi partner BiH prema izvozu, dok se u isto vrijeme u oblasti uvoza nalazi na trećem mjestu vanjskotrgovinske razmjene sa inostranstvom.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH naglasio je posebno važnim da je ipak, i pored i dalje izraženog deficita vanjskotrgovinske razmjene naše zemlje pozitivno to što je nivo pokrivenosti uvoza i izvoza sa ranijih 29 posto uvećana na 41,2 posto prošle godine.

Kada su u pitanju ulaganja Republike Srbije u BiH Hadžiahmetović je istakao da su od ukupno 820,8 miliona eura, ona se u 78 posto slučajeva odnosila na privatizaciju isključivo jedne kompanije - Telekoma Srpske.

Kao prioritete zajedničkih ulaganja naveo je prvenstveno energetski sektor, kao i zaštitu okoliša te regionalnu povezanost. Veoma važnim je ocijenio i saradnju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Uprave carina Republike Srbije u razmjeni podataka čime će doći do ubrzavanja međugraničnog prometa između dvije države, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH naglasio je da će u toku 2009. godine doći do "produbljivanja ekonomske krize na sve sektore, te da je stoga nužno što hitnije otpočeti sa sistematskim mjerama za njeno ublažavanje". U tom svjetlu očekuje, kako je istakao, pomoć vlada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital