Prihodi od indirektnih poreza u BiH 10,9 odsto manji nego u prošloj godini

04.11.2020. 14:06 / Izvor: SRNA
Prihodi od indirektnih poreza u BiH 10,9 odsto manji nego u prošloj godini

Projektovani iznos neto naplate prihoda od indirektnih poreza u BiH u ovoj godini je 5,83 milijardi KM, što je za 10,9 odsto manje nego u prošloj godini.

Projektovani iznos neto naplate prihoda od indirektnih poreza u BiH u ovoj godini je 5,83 milijardi KM, što je za 10,9 odsto manje nego u prošloj godini, navode iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

"Zbog posljednjih trendova u naplati prihoda od indirektnih poreza i trenutne epidemiološke situacije u BiH i okruženju, realno je očekivati pad prihoda i u posljednjem kvartalu ove godine", navodi se u najnovijem biltenu ovog odjeljenja.

Projektovani pad prihoda za ovu godinu u apsolutnim iznosu je 711,6 miliona KM, što će predstavljati najveći pad prihoda od indirektnih poreza od osnivanja UIO.

Za narednu godinu projektovana je stopa rasta priohoda od indirektnih poreza od 2,8 odsto, u 2022. godini predviđen je rast te stope od 3,5 odsto, dok projektovana stopa rasta 3,7 odsto.

Projekcija prihoda u tom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu.

Osim toga, postoje i značajni rizici za ostvarenje projekcija prihoda od indirektnih poreza, prije svega, zbog nepoznanica u vezi sa pandemijom virusa korona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital