Proizvodnja struje za 37 odsto premašila plan

16.06.2018. 08:44 / Izvor: Glas Srpske
Proizvodnja struje za 37 odsto premašila plan

"Elektroprivreda RS" (ERS) bilježi dobre proizvodne rezultate od početka godine.

“Elektroprivreda RS” (ERS) bilježi dobre proizvodne rezultate od početka godine, a u prilog tome govori podatak da je ukupna proizvodnja u hidroelektranama za pet mjeseci iznosila 1.563,79 gigavat-sati, što je za 36,94 odsto više od plana.

U ERS-u kažu da za razliku od prošle godine, koju je okarakterisala izuzetno loša hidrologija na svim slivovima sa izuzetkom decembra, što je uticalo i na proizvodnju struje, u prvih pet mjeseci ove godine bilježe dobre proizvodne rezultate.

Ističu da je Termoelektrana “Ugljevik” u protekloj godini izvršila kapitalni remont i rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja, a u takvim uslovima Termoelektrana “Gacko” je sa ostvarenim rekordnim satima na mreži bila oslonac sistema.

Hidroelektrana “Bočac” lani je radila u posebnom režimu, radi obezbjeđenja uslova za izgradnju Hidroelektrane “Bočac dva”.

“'Hidroelektrane na Trebišnjici' za četiri mjeseca i 20 dana ove godine proizvele su onoliko struje koliko za cijelu prošlu godinu. Termoelektrane “Gacko” i “Ugljevik” su za prvih pet mjeseci proizvele 1449,61 gigavat-sati, odnosno za 10,6 odsto više nego što je planirano. Obje termoelektrane su u pomenutom periodu bile uredno snabdijevane potrebnim količinama uglja, bez obzira na otežane uslove rada u kopovima zbog velikog broja kišnih dana", naveli su u ERS-u.

Dodaju da se u drugoj polovini godine očekuju remonti na proizvodnim postrojenjima TE “Gacko” u trajanju od 40 dana, HE “Dubrovnik G2” 22 dana, TE “Ugljevik” 30 dana, ali da očekuju da će se i pored toga proizvesti više struje od planiranih 5.591,77 gigavat-sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital