Kapital / IZVJEŠTAJI

Rafinerija nafte: U prvom kvartalu 13,1 milion KM gubitka

04.05.2014. 13:56 / Izvor: Fena

 

Negativno poslovanje Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu nastavljeno je i u ovoj godini iako to preduzeće ima akumulirani gubitak veći od čak pola milijarde. U finansijskom izvještaju za prvi kvartal 2014. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se da je ostvareni gubitak Rafinerije u tom periodu 13.159.362 KM i veći je i od prošlogodišnjeg minusa.

Tromjesečna finansijska dubioza povećala je akumulirani gubitak na kraju marta 2014. godine na čak 514,7 miliona KM.

U Rafineriji je smanjen i broj radnika. Prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio je 1.334, u odnosu na isti period lani kada je taj broj iznosio 1.437.

U finansijskom izvještaju se ponovo potvrđuje da to preduzeće ima milionske kratkoročne i dugoročne obaveze, odgođene poreske obaveze, ali i milionska potraživanja.

Revizorska kuća "Delloite je u izvještaju o poslovanju za 2013. godinu ranije upozorila da je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu prezadužena do te mjere da je dug dva puta veći od kapitala preduzeća, dok su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital