Kapital / IZVJEŠTAJI

RS: Štednja povećala dobit

22.03.2010. 10:56 / Izvor: Fokus

Preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjci", Nova banka a.d. Banja Luka, "Hidroelektrane na Drini", "Elektro Doboj", "Celex SHP" a.d. Banja Luka, "Autoprevoz" a.d. Banja Luka i Fabrika keksa i vafla "Mira" Prijedor jesu primjeri kompanija koje su u godini ekonomske krize i uprkos svim teškoćama u poslovanju ostvarile ne samo pozitivan rezultat već i rast dobiti. Menadžementi uspješnih preduzeća navode da su uštede u poslovanju glavni "krivac" za pozitivne poslovne rezultate.

"Pored dobre hidrološke godine i optimalne pogonske spremnosti, na dobre rezultate uticaj je imalo smanjenje svih troškova", kaže direktor "HE na Drini", Mile Lakić. To preduzeće ostvarilo je prošle godine rekordnu dobit u istoriji svog postojanja u iznosu 7,3 miliona maraka.

U preduzeću "Celex SHP" a.d. Banja Luka kažu da su dobit od oko tri miliona maraka ostvarili zahvaljujući uštedama u transportu, jer su dobili status ovlaštenog izvoznika.

"Cijena celuloze i papira na svjetskom tržištu prošle godine je smanjena, što se odrazilo na poslovni rezultat. Osim toga, pribjegli smo boljem planiranju budžeta", objašnjava direktor "Celexa", Predrag Zgonjanin.

U "Autoprevozu" a.d. Banja Luka kao razlog uspjeha navode i činjenicu da su poreske obaveze nastale do 31. decembra 2007. godine izmirili otkupom obveznica RS, čime su stekli pravo i na otpis kamate na dug.

"Time smo omogućili povezivanje radnog staža svih zaposlenih, odlazak većeg broja radnika u penziju i ostvarivanje punog prava na istu", kaže direktor "Autoprevoza", Dragoslav Mihajlović.

Primjeri preduzeća koja su prošle godine ostvarila veće gubitke jesu "Željeznice RS", "Metal" iz Gradiške, "Jelšingrad livar - livnica čelika" a.d. Banja Luka, Kosig Dunav osiguranje, te "Elvaco" i "Žitopromet" iz Bijeljine.

"Razlog gubitaka ŽRS jesu velika ulaganja u infrastrukturu, lokomotive i vagone. Porasla su izdvajanja za plate, zbog povećanja cijene rada", kaže generalni direktor ŽRS, Petko Stanojević.

Pojedina preduzeća koja su u 2008. godini ostvarila dobit, prošlu poslovnu godinu završila su s negativnim rezultatom, a među njima su Rafinerija ulja Modriča, banjolučka "Toplana", paljanska Elektrodistribucija i "Elektrohercegovina". Generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, Pero Dugić, gubitak od oko tri miliona maraka objašnjava kriznom godinom te ulaganjima u proizvodnju baznih ulja.

Ukupni prihodi 38 preduzeća koja kotiraju na Berzi u 2009. godini iznosili su 1,8 milijardi maraka, a rashodi 1,67 milijardi maraka. Od 38 preduzeća, 27 poslovalo je pozitivno i ostvarilo ukupnu dobit od 167 miliona maraka, dok je 11 preduzeća ostvarilo ukupan gubitak od 66 miliona maraka. U 2008. godini 31 preduzeće ostvarilo je ukupnu dobit od 182 miliona maraka, dok je sedam preduzeća ostvarilo gubitak, u ukupnom iznosu 36 miliona maraka, kažu na Berzi. Telekom Srpske i dalje ostvaruje najveću dobit, koja je u 2009. godini iznosila 102,6 miliona maraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital