Slavonci sve više kupuju u BiH: Dolaze po lijekove, gorivo, odjeću

16.09.2017. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Slavonci sve više kupuju u BiH: Dolaze po lijekove, gorivo, odjeću

Šoping Slavonaca u Bosnu i Hercegovinu, sudeći prema vrijednosti kupljene robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a, sve više cvjeta, posebice u oraškoj Posavini.

Šoping Slavonci u Bosnu i Hercegovinu, sudeći prema vrijednosti kupljene robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a, sve više cvjeta, posebice u oraškoj Posavini, piše Glas Slavonije.

Preko graničnog prijelaza Orašje, jednog od najfrekventnijih prijelaza u BiH, zabilježen je prelazak čak 2.127.957 osoba i 932.717 prijevoznih sredstava. Povrat PDV-a na kupljenu robu jedan je od glavnih razloga odlazaka u prekogranični šoping, on se u BiH obračunava po stopi od 17 posto. Strani državljani koji nemaju prebivalište u toj državi carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza. O osjetnom porastu šoping turizma govore podaci koje je Glasu Slavonije dostavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH sa sjedištem u Banjaluci.

"Za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. na Graničnom prijelazu Orašje ovjereno je 22.528 obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, a ukupan iznos koji bi trebao biti vraćen je 1.707.053,25 konvertibilnih maraka", doznaju od glasnogovornika Uprave Ratka Kovačevića.

Riječ o iznosu od oko 6,8 milijuna kuna koji pokazuje da su u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani, gdje prednjače Slavonci, u trgovačkim centrima bosanske Posavine potrošili više nego u cijeloj 2016.

Osim po hranu, gorivo, lijekove, kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga i sl. Najtraženija roba je rezani duhan koji se u Orašju prodaje po cijeni od 100 do 120 kuna za kilogram, piše Glas Slavonije.

Zanimljiva činjenica je i kako se sve više mladenaca iz Županje i okolice svoje svadbene svečanosti odlučuje organizirati u restoranu u Orašju. Navode iz Glasa Slavonije kako tamo gosti, osim pristupačnijih cijena, imaju i punu komociju te pušači ne moraju svako malo izlaziti van zapaliti cigaretu, valja vidjeti hoće li tako i ostati ukoliko se usvoji zakon zabrane pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital