Azijska tržišta: Širenje koronavirusa spustilo indekse

13.11.2020. 11:15 / Izvor: seebiz.eu
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa spustilo indekse

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i jučer na evropskim tržištima i Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u Europi i SAD-u izazvati usporavanje oporavka gospodarstava.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i jučer na europskim tržištima i Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u Europi i SAD-u izazvati usporavanje oporavka gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,25 posto, skliznuvši s najviše razine od siječnja 2018.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu i u Europi, koje su bile pod pritiskom zbog daljnjeg širenja koronavirusa, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

U SAD-u je jučer zabilježeno više od 100.000 novozaraženih, i to osmi dan zaredom, što je neke gradove i države, uključujući Chicago, New York i Kaliforniju, navelo na ponovno uvođenje strožih mjera protiv širenja zaraze.

Početkom tjedna ulagače su ohrabrile vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19, no epidemiolozi pozivaju na oprez dok cjepivo ne bude proizvedeno i distribuirano.

Kako je jasno da će do normalizacije zdravstvene i gospodarske situacije proći još neko vrijeme, ulagači su odlučili povući dio zarade s tržišta.

Jučer su vodeći demokratski zastupnici u Kongresu pozvali na nastavak pregovora o paketu mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize, no republikanci su odbili njihov poziv jer smatraju da su prijedlozi demokrata previše skupi.

Stoga će se, čini se, nastaviti političko prepucavanje o poticajnim mjerama, koje traje već mjesecima.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,98 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,25 na 104,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1770 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,45 posto, na 42,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,63 posto, na 40,45 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital