Azijske burze skliznule s rekordnih razina, dioničari se boje širenja korone

19.11.2020. 11:14 / Izvor: HINA
Azijske burze skliznule s rekordnih razina, dioničari se boje širenja korone

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa u SAD-u izazvati usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa u SAD-u izazvati usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, skliznuvši s najviše razine od 1987. godine, kada je uveden.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,5 i 0,6 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, oko 0,1 posto.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, nakon nastavka brzog širenja koronovirusa u SAD-u.

U utorak je u SAD-u od covida-19 umrlo 1.596 ljudi, najviše u jednom danu od 27. srpnja, a od početka pandemije ukupno gotovo 250.000. Svakodnevno se, pak, bilježi rekordni broj novooboljelih, zbog čega lokalne vlasti uvode sve oštrija ograničenja.

Stoga se ulagači plaše usporavanja oporavka američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija, pa su vijesti o razvoju cjepiva protiv koronavirusa pale u drugi plan.

"Vijesti o cjepivu pozitivan su srednjoročni impuls za izglede u vezi svjetskog gospodarstva, dok rekordni brojevi novozaraženih koronavirusom u SAD-u i Europi dovode do restriktivnih mjera, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava”, kaže Rodrigo Catril, strateg u tvrtki NAB.

U Šangaju su, pak, cijene dionica jutros blago porasle, nakon što su vlasti najavile smanjenje carina i povećanje uvoza visokokvalitetnih roba i usluga.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon pet dana pada.

Dolar je, naime, pod pritiskom zbog špekulacija da bi američka središnja banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, odnosno tiskati još svježeg novca, jer bi se rast gospodarstva mogao usporiti, a fiskalne poticajne mjere nisu na vidiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,2 posto, na 92,52 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 103,80 jena, dok je cijena eura blago pala na 1,1845 dolara.

Cijene su nafte, pak, oslabile. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,7 posto, na 44,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,9 posto, na 41,45 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital