Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa

01.12.2020. 10:12 / Izvor: seebiz.eu
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za rast indeksa

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa je i prvog dana prosinca nastavljen trend rasta jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa je i prvog dana prosinca nastavljen trend rasta jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je u studenom porastao više od 9 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 1 i 1,7 posto.

Azijske ulagače, ionako optimistične jer se uskoro očekuje primjena cjepiva protiv koronavirusa, jutros su potaknule daljnje naznake oporavka kineskog gospodarstva.

PMI indeks proizvodne aktivnosti, koji sastavljaju tvrtke Markit i Caixin, dosegnuo je u studenom 54,9 bodova, najvišu razinu u 10 godina, što je još jedna naznaka brzog oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize.

"Ovo je jedan od najboljih podataka o proizvodnoj aktivnosti u Kini u puno godina, a oporavak kineskog gospodarstva ubrzat će i oporavak cijele regije", kaže John Woods, direktor u Credit Suisse's Private Bank.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne gospodarske poticaje jer se posljednjih mjeseci uvriježilo da na gotovo svaku naznaka usporavanja oporavka slijede nove fiskalne ili monetarne poticajne mjere.

Jutros je australska središnja banka poručila da će gospodarstvu tog kontinenta još neko vrijeme biti potrebna fiskalna i monetarna podrška, premda se očekuju bolje vijesti.

Posljednjih mjesec dana, od kada su zaredale pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim burzama gotovo neprestano rastu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Zbog toga se MSCI indeks svih svjetskih burzi kreće na najvišim razinama u povijesti.

"Jasno se vidi golemi val likvidnosti na tržištima dionica zahvaljujući vijestima o cjepivu i uklanjanju neizvjesnosti u vezi predsjedničkih izbora u SAD-u. No, i dalje postoje rizici, pa se može očekivati i pad cijena, možda negdje oko božićnih blagdana", kaže Hamish Tadgell, portfelj menadžer u tvrtki SG Hiscock & Company.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla i odmaknula se od najniže razine od travnja 2018. godine.

Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 91,80 bodova, dok jučer u ovo doba iznosio 91,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,90 na 104,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1955 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1975 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 45,03 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 0,6 posto, na 47,60 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital