Wall Street dosegnuo nove rekordne razine

18.12.2020. 12:13 / Izvor: HINA
Wall Street dosegnuo nove rekordne razine

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer ulagači čekaju dodatne fiskalne poticajne mjere, pa su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u u drugom planu.

Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer ulagači čekaju dodatne fiskalne poticajne mjere, pa su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 148 bodova ili 0,49 posto, na 30.303 boda, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 3.722 boda, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 14.516 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se optimizmu ulagača jer očekuju da će republikanci i demokrati u Kongresu konačno usuglasiti novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu poticaja od oko 900 milijardi dolara, koji među ostalim uključuje čekove od 600 do 700 dolara za one koji su u koronakrizi ostali bez posla, vrlo blizu.

A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuju svi posljednji podaci.

Nakon što je dan prije objavljeno da je u studenom promet u trgovini na malo u SAD-u pao više nego što se očekivalo, jučer je objavljeno da je prošloga tjedna neočekivano porastao broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima.

Posljedica je to usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize jer su posljednjih tjedana mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere kako bi zaustavile širenja koronavirusa.

Od tog je virusa u SAD-u dosad umrlo gotovo 309.000 ljudi, a zbog krize su milijuni ostali bez posla.

„Tržište ovih dana pokreću očekivanja da će biti postignut dogovor o poticajnim mjerama”, kaže Ryan Giannotto analitičar.

Podršku tržištu pruža i početak cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se gospodarska aktivnost uskoro normalizirati, a gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

Osim Pfizera, čije je cjepivo već odobreno, i Moderna očekuje da će ovih dana dobiti odobrenje regulatora za svoje cjepivo. Stoga je cijena dionice te kompanije jučer skočila 5 posto.

Unatoč pandemiji, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,75 posto, na 13.667 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 5.549 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,30 posto, na 6.551 bod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital