Azijska tržišta: Novi rekord za MSCI Asia Pacific Index

30.12.2020. 11:49 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Novi rekord za MSCI Asia Pacific Index

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, pa je MSCI indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava, zahvaljujući golemim poticajnim mjerama.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, pa je MSCI indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava, zahvaljujući golemim poticajnim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a pale su i cijene dionica u Australiji, oko 0,3 posto. Burzovni indeksi u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,8 i 1,8 posto.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se iduće godine najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize jer čelnici niza zemalja najavljuju ili dodatne poticajne mjere ili zadržavanje postojećih.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je ove godine izazvala pad većine gospodarstava u svijetu i zarada kompanija, mnogi burzovni indeksi kreću se na ili blizu najviših razina u povijesti.

Azijski MSCI indeks porastao je od početka godine oko 18 posto, a japanski Nikkei gotovo 16 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu u 30 godina.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

Zbog toga jutros ulagače nije zabrinuo ni jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina.

Dolar blizu najnižih razina u dvije i pol godine

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom, pa je skliznula nedaleko najniže razine u dvije i pol godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 89,77 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 103,60 na 103,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2295 dolara, najvišu razinu od travnja 2018., dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2240 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 48,26 dolara, a na londonskom tržištu 0,3 posto, na 51,24 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital