Eksplozije u Afganistanu izazvale val prodaja na Wall Streetu

27.08.2021. 09:21 / Izvor: N1
Eksplozije u Afganistanu izazvale val prodaja na Wall Streetu

Tržište ne voli neizvjesnosti...

Cijene dionica na Wall Streetu spustile su se u četvrtak s rekordnih razina zbog zabrinutosti investitora oko razvoja situacije u Afganistanu nakon eksplozija u Kabulu  i straha od potencijalne promjene Fedove monetarne politike.

Dow Jones indeks potonuo je 192,38 bodova ili 0,54 posto, na 35.213 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks oslabio je 0,58 posto, na 4.469 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,64 posto, na 14.945 bodova, spustivši se s rekordnih razina nakon šest dana rasta.

Averziju investitora prema riziku i posljedične prodaje dionica izazvala je eksplozija u kabulskoj zračnoj luci te izjava predsjednika Fedove podružnice u Dallasu Roberta Kaplana kako je uvjeren da gospodarski oporavak garantira da će Fed smanjiti kupnju obveznica već u listopadu ili odmah nakon toga.

Kaplanova izjava na tragu je ranije izjave predsjednika Fedove podružnice u ST. Louisu Jamesa Bullarda da se u središnjoj banci postiže suglasje oko planiranog početka procesa smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno.

Kaplanova izjava izazvala je malo konfuzije oko početka smanjivanja poticaja, no po mojem mišljenju, investitori na dioničkim tržištima fokusirani su na geopolitička pitanja. Dogodio se bijeg kapitala na sigurno. Iznenađena sam da tržište nije palo i znatno više, s obzirom na zabrinutost da bi ta pitanja mogla odvratiti fokus američkog predsjednika s domaćih tema”,  navela je Megan Horneman, direktorica u Verdence Capital Advisorsu.

U međuvremenu, Pentagon je potvrdio da su eksplozije u blizini međunarodne zrače luke Hamid Karzai u glavnom gradu Afganistana odnijele živote 12 američkih vojnika, dok ih je 15 ranjeno.

Tržište ne voli neizvjesnosti, a neizvjesnost u Afganistanu je velika i čini se da raste”, istaknuo je Bob Doll iz Crossmark Global Investmentsa.

Za nove smjernice investitori čekaju današnju izjavu predsjednika Feda Jeromea Powella nakon redovitog godišnjeg simpozija u Jackson Holeu, a u potrazi za naznakama kad će za početi zaoštravanje monetarne politike secirat će svaku njegovu riječ.

I na europskim burzama jučer su najvažniji indeksi izgubili na vrijednosti, pri čemu se paneuropski Stoxx 600 spustio 0,3 posto na 470,34 boda.

Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,4 posto, na 15.793 boda, londonski Ftse za 0,35 posto, na 7.124 boda, a pariški CAC za 0,16, na 6.666 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital