Kako je bitcoin zasjenio zlato?

25.10.2021. 09:56 / Izvor: seebiz.eu
Bitcoin zasjenio zlato

Bitcoin ima sve više sljedbenika koji ovu uzbudljivu investiciju vide kao dobrodošao dodatak portfelju, možda kao digitalno zlato.

Guverner Fed-a Jerome Powell ističe da će Federalne pričuve morati početi ograničavati otkupe obveznica (tzv. tapering), ali ne i početi podizati kamatne stope jer je zaposlenost još uvijek preniska, a očekuje se da će se inflacija smiriti sljedeće godine.

Fed trenutno otkupljuje 120 milijardi dolara mjesečno u državnim i hipotekarnim obveznicama, što je iznos koji će vjerojatno početi postupno opadati već 2022. godine.

U svojim nastojanjima da pronađe pravu ravnotežu između pune zaposlenosti i stabilnih cijena, američke Federalne rezerve trenutno nisu baš uspješne.

Inflacija je znatno iznad ciljanih 2%, a zaposlenost je još uvijek ispod razine prije epidemije – pet milijuna radnih mjesta manje.

Bitcoin također postaje sve važniji na Wall Streetu. Za činjenicu da je ovaj mjesec skočio za 50 posto i dosegao 67.000 dolara u srijedu (korekcija od 10 posto u drugoj polovici tjedna) uglavnom je zaslužan ETF fond ProShares Bitcoin Strategy (koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin), koji vrlo uspješno debitirao u New Yorku (gotovo nikad nije bilo tolikog prometa kada je debitirao s ETF fondom – čak milijardu dolara).

Međutim, još uvijek je važno biti vrlo oprezan pri kupnji kriptovaluta, jer su one naravno daleko od imuniteta na velike fluktuacije i strme padove.

Krajem tjedna ponovno je u fokusu bio Jack Dorsey koji je najavio mogućnost hiperinflacije.

Nije tajna da se Dorsey u ovoj situaciji kladi na bitcoin, slično milijarderu Paulu Tudoru Jonesu, koji je za CNBC rekao da su kriptovalute bolja zaštita od inflacije od zlata.

U posljednjih godinu dana, naravno, nema sumnje da su bolje prošli oni koji se klade na bitcoin - cijena mu je porasla sa 13 tisuća (prije točno godinu dana) na više od 60 tisuća dolara (novi rekord pao je u sredinu tjedna: 66.930 dolara) ili za gotovo 400 posto.

Istodobno, cijene zlata skliznule su za gotovo deset posto u posljednjih dvanaest mjeseci (plemeniti metali su porasli tek nedavno, srebro peti put zaredom na tjednoj razini raste).

Bitcoin ima sve više sljedbenika koji ovu uzbudljivu investiciju vide kao dobrodošao dodatak portfelju, možda kao digitalno zlato.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital