Dionice i dalje u padu, kamatne stope rastu

18.04.2022. 15:57 / Izvor: Agencije
Berza

Na svjetskim su berzama cijene dionica pale i prošle sedmice, druge zaredom, jer centralne banke u svijetu povećavaju kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju, što bi moglo usporiti oporavak ekonomija.

Na svjetskim su berzama cijene dionica pale i prošle sedmice, druge zaredom, jer centralne banke u svijetu povećavaju kamatne stope kako bi suzbile visoku inflaciju, što bi moglo usporiti oporavak ekonomija, javlja Hina.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,8 posto, dok je S&P 500 pao 2,1 posto, a Nasdaq indeks 2,6 posto.

Oštar pad S&P 500 i Nasdaqa posljedica je rasta prinosa na američke državne obveznice, što ne ide u prilog tehnološkom i drugim sektorima temeljenim na rastu.

Posljednjih sedmica tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i straha da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

U međuvremenu je objavljeno da su u martu potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je prethodno povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

I mnoge druge centralne banke u svijetu povećavaju kamate, pa je potpuno jasno da je period jeftinog novca završen, konstatira Hina.

Sezona objava poslovnih rezultata

Idućih sedmica u fokusu ulagača bit će i poslovni rezultati američkih kompanija jer je počela sezona objave izvješća za prvo tromjesečje.

No, početak nije baš impresivan. Većina od 34 kompanije, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je veću zaradu nego što se očekivalo, no taj je rast skroman.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital