Azijski investitori oprezni, u fokusu središnje banke

03.05.2022. 08:55 / Izvor: HINA
Azijske berze

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, uz mršav obujam trgovanja jer se u nekim zemljama u regiji zbog praznika ne radi, a u fokusu ulagača je zaoštravanje monetarne politike.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, uz mršav obujam trgovanja jer se u nekim zemljama u regiji zbog praznika ne radi, a u fokusu ulagača je zaoštravanje monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle oko 0,1 posto, dok su u Australiji pale 0,4 posto. U Japanu, Kini, Singapuru i Indiji danas se zbog praznika ne radi.

Na azijskim se burzama trguje suzdržano, a u fokusu su ulagača središnje banke.

Australska središnja banka povećala je jutros ključnu kamatnu stopu po prvi put od 2010. godine, za 0,25 postotnih bodova, na 0,35 posto.

Iz središnje su banke poručili da je vrijeme za ukidanje dijela izuzetnih monetarnih poticaja, s obzirom na jačanje inflacijskih pritisaka.

U prvom tromjesečju su potrošačke cijene u Australiji porasle 5,1 posto na godišnjoj razini, najviše od 2001. godine.

Ulagači su na oprezu i jer se čeka sjednica čelnika američke središnje banke, koji će ovoga tjedna najvjerojatnije podići ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je već na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će i nakon svibnja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

To uključuje i smanjenje bilanci, koje je Fed nagomilao kupujući obveznice kako bi pomogao gospodarstvu za vrijeme koronakrize.

Stoga se ulagači plaše daljnjeg usporavanja već ionako usporenog rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Zbog toga se jučer i na Wall Streetu trgovalo nesigurno. Ipak, u zadnjem satu trgovanja burzovni su se indeksi uspjeli probiti u pozitivno područje.

Dow Jones ojačao je 0,26 posto, dok je S&P 500 porastao 0,57, a Nasdaq indeks 1,63 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte blago porasle

A vrijednost američkog dolara prema košarici valuta jutros je blago porasla i kreće se blizu najviših razina u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,35 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 130,15 na 130,05 jena.

No, američka valuta stagnira u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0515 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, blago porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,16 posto, na 107,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,13 posto, na 105,30 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital