Azijska tržišta: Pad indeksa, najveća žrtva Nikkei 225

16.06.2022. 12:18 / Izvor: HINA
Azijska tržišt

Azijske dionice danas su oslabile, europske su u porastu, a dolar je na uzlaznoj putanji jer ulagači nastavljaju analizirati ekonomske učinke rasta inflacije.

Azijske dionice danas su oslabile, europske su u porastu, a dolar je na uzlaznoj putanji jer ulagači nastavljaju analizirati ekonomske učinke rasta inflacije i rasta kamatnih stopa vodećih svjetskih središnjih banaka.

U Aziji je pad dionica uslijedio nakon što su američke Federalne rezerve (FED) u srijedu navečer objavile svoje najveće povećanje referentne kamatne stope od 1994. godine, za 75 baznih bodova u rasponu između 1,5 i 1,75 posto. Prema očekivanjima dužnosnika Fed-a, kamata na kredite federalnih fondova će do kraja ove godine doseći 3,4 posto.

MSCI-jev najširi azijsko-pacifički indeks dionica, isključujući japanski, pao je 0,46 posto u poslijepodnevnom trgovanju tamo, prenosi Reuters.

Australske dionice pale su 0,20 posto, indeks vidljivijih kineskih dionica potonuo je 0,62 posto, dok je hongkonški Hang Seng pao 1,31 posto.

Oštar pad zabilježen je i na Tokijskoj burzi, gdje je glavni Nikei indeks u padu čak 2,38 posto, a prema posljednjim dostupnim podacima trenutno se oporavlja za oko 0,40 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital