Wall Street ponovno oštro pao, raste rizik od recesije

17.06.2022. 11:03 / Izvor: HINA
Berza

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ponovno oštro pale, već šesti trgovinski dan u posljednjih sedam, jer središnje banke u svijetu povećavaju kamate kako bi suzbile inflaciju.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica ponovno oštro pale, već šesti trgovinski dan u posljednjih sedam, jer središnje banke u svijetu povećavaju kamate kako bi suzbile inflaciju, a zbog toga rastu rizici od recesije.

Dow Jones skliznuo je 741 bod ili 2,42 posto, na 29.927 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,25 posto, na 3.666 bodova, a Nasdaq indeks 4,08 posto, na 10.646 bodova.

Nakon što je dan prije porastao, Wall Street je jučer ponovno oštro pao jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, a zbog toga rastu rizici od recesije.

U srijedu je američka središnja banka povećala kamatne stope za čak 0,75 postotnih bodova, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca još od 1994. godine.

Stoga se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, što je njihova najviša razina od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i daljnja povećanja kamata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8,5 posto, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

Čelnici Feda smatraju da će gospodarstvo, unatoč oštrom povećanju kamata, izbjeći recesiju, no znatno su smanjili procjene rasta gospodarstva u ovoj godini – s prethodnih 2,8 na 1,7 posto.

No, nisu svi uvjereni da će Fed uspjeti "mekano prizemljiti" gospodarstvo.

Jučer je, dan nakon Feda, kamate povećala i švicarska središnja banka, prvi put nakon 15 godina, poručivši time kako je manje brine jačanje švicarske valute, a više visoka inflacija.

Kamate je, već petu sjednicu zaredom, jučer povećala i britanska središnja banka.

Zbog toga se ulagači plaše da bi nastojanja središnjih banaka da zauzdaju inflaciju mogla dovesti do oštrog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, pa i do recesije.

Zbog svega toga, S&P 500 indeks na gubitku je od početka godine oko 23 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital