Popušta inflacija

Europske burze rastu treći dan zaredom

04.01.2023. 13:38 / Izvor: HINA
eu berze

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili podaci o popuštanju inflacijskih pritisaka u Francuskoj.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili podaci o popuštanju inflacijskih pritisaka u Francuskoj.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Jutros je londonski FTSE indeks porastao 0,04 posto, na 7.557 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,98 posto, na 14.320 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 6.688 bodova.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer se nastavlja niz pozitivnih izvješća iz gospodarstava eurozone.

Nakon što su prethodnih dana objavljena izvješća koja pokazuju da je usporen pad proizvodne aktivnosti u eurozoni i da je smanjena inflacija u Njemačkoj, jutros je objavljeno izvješće koje pokazuje da je u prosincu popustila i inflacija u Francuskoj.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu 1,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks pao 1,45 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 3,2 posto.

Japanski Nikkei je pod pritiskom jer su jutros objavljeni podaci pokazali da proizvodna aktivnost u toj zemlji i dalje slabi, unatoč vrlo poticajnoj monetarnoj politici.

Na ostalim burzama, pak, vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju da će se, uz pomoć novih poticajnih mjera, rast kineskog gospodarstva uskoro ubrzati.

No, u Kini se brzo širi covid virus, što bi moglo pritisnuti zdravstveni sustav i cijelo gospodarstvo, upozoravaju analitičari.

Optimizam na azijskim burzama na početku nove godine nije oslabio ni nakon jučerašnjeg pada Wall Street. U utorak, prvog radnog dana na najvećoj svjetskoj burzi u novoj godini, Dow Jones oslabio je 0,03 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,40, a Nasdaq indeks 0,76 posto.

To je ponajviše posljedica pada cijene dionice Tesle za 12 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o manjim nego što se očekivalo isporukama u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Oštro je pala i cijena dionice Applea, za 3,7 posto, nakon napisa u azijskim medijima o slabosti potražnje za iPhoneima i smanjenju proizvodnje u Kini.

Tako je u prvom radnom danu nove godine nastavljen pad cijena dionica, nakon što je prošle godine S&P 500 indeks potonuo više od 19 posto, što je bio njegov najveći pad od globalne financijske krize 2008.

Bila je to posljedica agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke kako bi se suzbila inflacija koja je polovicom godine dosegnula najviše razine u više od 40 godina.

Prošla je godina bila grozna za tržište dionica. Razlozi tomu nisu nestali samo zato što je počela nova godina. Ulagači su i dalje zabrinuti zbog inflacije i povećanja kamata Feda. Dok situacija oko toga ne bude jasnija, teško je za očekivati značajniji uspon tržišta, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Posljednjih mjeseci inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, što podržava nadu da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata, no ulagači se plaše da će gospodarstvo ove godine uroniti u recesiju, a kamate ostati na visokim razinama dulje nego što se očekivalo.

Stoga će u srijedu u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje lanjske sjednice Feda, koja bi ulagačima mogla pružiti nove smjernice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital