Može li S&P 500 zadržati sav ovogodišnji dobitak?

09.12.2013. 08:42 / Izvor: Business.hr
Može li S&P 500 zadržati sav ovogodišnji dobitak?

Za Wall Streetu bi ovo mogla biti najbolja godina od 1998., ako u posljednjim tjednima Fed ne iznenadi smanjenjem poticajnih mjera i ako ulagače ne pokolebaju upozorenja kompanija da će im poslovni rezultati u tekućem kvartalu biti slabiji nego što se procjenjivalo.

Za Wall Streetu bi ovo mogla biti najbolja godina od 1998., ako u posljednjim tjednima Fed ne iznenadi smanjenjem poticajnih mjera i ako ulagače ne pokolebaju upozorenja kompanija da će im poslovni rezultati u tekućem kvartalu biti slabiji nego što se procjenjivalo.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 16.020 bodova, a S&P 500 indeks 0,04 posto, na 1.805 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 4.062 boda.

Nakon osam tjedana neprestanog rasta, cijene su dionica prošloga tjedna pale jer svi posljednji podaci ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, pa se ulagači plaše da bi Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo.

Čelnici američke središnje banke održat će posljednju ovogodišnju sjednicu 17. i 18 prosinca, a analitičari vjeruju da neće biti iznenađenja po pitanju monetarne politike.

U najnovijoj anketi Reutersa većina njih očekuje da će Fed poticaje smanjiti u ožujku iduće godine, a samo njih nekoliko smatra da će središnja banka taj potez povući već u prosincu.

Ako se procjene većine analitičara pokažu točnima, S&P 500 indeks mogao bi do kraja godine još ponešto porasti jer u ovo doba menadžeri fondova uljepšavaju svoje portfelje, pa indeksi obično rastu.

Od početka godine S&P 500 u plusu je 26,6 posto, pa bi u tom slučaju ovo bila najbolja godina na Wall Streetu od 1998.

No, ulagače bi mogla pokolebati upozorenja niza kompanija da će im poslovni rezultati u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju biti slabiji nego što se procjenjivalo.

Od početka ovoga kvartala oko 120 kompanija objavilo je procjene rezultata, pri čemu je odnos između negativnih i pozitivnih dosegnuo 14 naprema 1, što je najslabiji rezultat još od 1996. godine.

Od 10 sektora S&P 500 indeksa po negativnim upozorenjima zasad predvodi tehnološki, s njih 28, a slijedi sektor proizvođača roba za široku potrošnju s 22 negativna upozorenja.

No, analitičari pokušavaju umanjiti značaj tih upozorenja. Tvrde da je to uobičajeno jer su početkom godine gotovo svi optimistično raspoloženi, pa imaju velika očekivanja, posebice za drugi dio godine.

Prema najnovijoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem ovogodišnjem kvartalu porasla za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Početkom godine očekivali su rast dobiti za 17,6, a na početku tekućeg kvartala za 10,9 posto.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna trgovački sektor. Prošloga je tjedna taj sektor oslabio 0,7 posto, pod pritiskom slabog početka blagdanske potrošačke groznice.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje izvješće o prometu u trgovini na malo u studenome, koje će biti objavljeno u četvrtak i koje bi moglo znatno utjecati na dionice u trgovačkom sektoru, a možda i na neke druge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital