U 2021. godini se očekuje oporavak BDP-a Mađarske

27.01.2021. 12:43 / Izvor: Akta.ba
U 2021. godini se očekuje oporavak BDP-a Mađarske

Mađarska ekonomija bila je u procesu stagnacije prije početka pandemije COVID-19.

Mađarska ekonomija bila je u procesu stagnacije prije početka pandemije COVID-19. Prema posljednjim prognozama MMF-a iz oktobra 2020. godine, zbog COVID-19, BDP je pao na -6,1% u 2020. godini, ali će prema previđanjima dostići +3,9% u 2021. godini, zahvaljujući oporavku globalne ekonomije. 

Mjere donijete sredinom marta 2020. godine zbog suzbijanja virusa imale su manji uticaj na ekonomske pokazatelje u prvom kvartalu, kada je BDP smanjen za 0,4%. Privreda je izašla iz recesije u trećem kvartalu kada su se industrijska proizvodnja i izvoz smanjivali sporijim tempom u odnosu na drugi kvartal, što ukazuje na poboljšanje aktivnosti privatnog sektora. Rast u maloprodaji i bolje raspoloženje potrošača nagovijestili su oporavak u potrošnji domaćinstava. Indikatori za četvrti kvartal su pokazali da je poslovno raspoloženje u oktobru dodatno poraslo, ali i da su potrošači postali pesimestičniji, zbog povećanog broja novih slučajeva COVID-19. U međuvremenu, krajem oktobra, Vijeće Evropske Unije odobrio je Mađarskoj zajam u iznosu od 504 miliona eura u okviru programa EU za zaštitu radnih mjesta i održavanje prihoda usljed pandemije, navodi se u saopćenju.

Inflacija je usporena od početka COVID-19 zbog pada cijena goriva i uticaja recesije na cijene usluga. Inflacija cijena hrane ostala je visoka zbog povećanja cijena robe i poremećaja u snadbjevanju.

Međutim, nova ograničenja za suzbijanje drugog talasa infekcije ove jeseni odložiće oporavak. Očekuje se da će ukidanje mnogobrojnih ograničenja i imunizacija stanovništva kroz vakcinaciju dovesti do porasta globalne trgovine, a domaća i vanjska potražnja očekuje oporavak od sredine 2021. Tržište rada očekuje pozitivne trendove od sredine 2021. godine, dok će očekuje da će inflacija i dalje biti na visokom nivou. 

Potrebno je postepeno ukidanje privremenih mjera za blagovremeno očuvanje postojećih preduzeća i radnih mjesta. U 2021. godini se očekuje oporavak BDP-a Mađarske, do koga će doći usljed oporavka privatne potrošnje i rasta vanjske potražnje prouzrokovanog ponovnim otvaranjem globalne ekonomije i prilivom finansijske podrške iz EU. Međutim, nepredvidivi tok pandemije ostaje mogući rizik za predviđanje tokova u budućnosti.

Ured za promociju malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana (HEPA) radi na povezivanju mađarskih i kompanija iz Bosne i Hercegovine, što je jedan od faktora za koji se nadamo da će doprinijeti stabilizaciji ekonomije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital