UIOBiH: Oduzeta roba vrijedna 45.800 KM

11.07.2014. 11:12 / Izvor: eKapija.ba

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzela u Sarajevu 5.653 komada različite robe koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 45.800 KM.

Ovlaštena službena lica  Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzela u Sarajevu 5.653 komada različite robe koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 45.800 KM. 

Dana 08.07. i 09.07.2014. godine, postupajući po Naredbi o provođenju Naredbe o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih roba porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja, ovlaštena službena lica Tima za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, izvršila su provjeru carinjenja robe sa težištem na količinu i porijeklo za jednog uvoznika iz Sarajeva.

Tom prilikom kontrolisana je pošiljka koja je na carinsko područje BiH ušla preko Graničnog prijelaza Brod i prijavljena po zbirnoj prijavi u CI Sarajevo, nakon čega je podnesena prijava za konačno carinjenje 08.07.2014 godine. Nakon izvršene prijave, u saradnji sa carinskim službenicima CI Sarajevo i službenikom Grupe za obavještavanje pristupljeno je detaljnom fizičko-dokumentarnom pregledu navedene pošiljke.

Tom prilikom ustanovljeno je da je uvoznik iz Sarajeva prijavio robu za carinjenje svrstanu u 20 naimenovanja, ukupne vrijednosti 12.123,45 EUR, što je u potpunosti odgovaralo podacima sa fakture izdate od strane izvoznika kompanije iz Njemačke.

Usporedbom deklarisanog stanja sa stanjem konstatovanim detaljnim fizičkim pregledom robe, utvrđeno je da se na pošiljci nalazi veća količina neprijavljene robe. Radilo se o alkoholnom piću „Wilthner“, raznim tekstilnim proizvodima, bižuteriji, medicinskim steznicima, satovima za bicikle i sl. S obzirom da navedena roba nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, ista je privremeno oduzeta a odgovornom licu izdata Potvrda o privremenom oduzimanju. Privremeno oduzeta roba biće predata Odsjeku za pružanje usluga RC Sarajevo, dok će Odsjek za provedbu propisa izvršiti procesuiranje počinitelja prekršaja kod nadležnog suda u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital