Ukidanje carina obnavlja privredu

06.06.2018. 10:16 / Izvor: Glas Srpske
Ukidanje carina obnavlja privredu

Pojedine firme čekale su ukidanje carina, dok su druge bile prisiljene da uvoze mašine kako bi ispoštovale ugovore sa partnerima.

Domaći privrednici krenuli su ubrzano u modernizaciju proizvodnih linija nakon ukidanja carina na uvoz opreme za proizvodnju.
Milionska ulaganja u opremu i mašine pristigle za samo mjesec čak i iz SAD, Južne Koreje, Tajlanda i Argentine najbolje ilustruju koliko su privrednici željno iščekivali ukidanje carina. Njihovi apeli nakon dvije godine konačno su uslišeni odlukama koje su na snagu stupile 25. aprila.

"Privrednici su od tada do 4. juna uvezli opremu i postrojenja u vrijednosti od 3,84 miliona maraka, a najviše iz Amerike. Oprema i postrojenja za proizvodnju u tom periodu su stizali i iz Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Kine, Italije, Švajcarske i Argentine", kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

On je pojasnio da privrednici sada plaćaju samo PDV od 17 posto.

"Obračunati PDV iznosiio je 660.074 marke. To je kompanijama koje uvoze opremu i postrojenja ujedno i odbitna stavka kojom mogu umanjiti svoju obavezu za uplatu PDV-a", naveo je Kovačević.

Privrednici ističu da su pojedine firme čekale ukidanje carina na uvoz opreme, dok su pojedine bile prisiljene da i prije toga uvoze mašine kako bi ispoštovale ugovore sa partnerima.

"Plaćanje tih dažbina je bilo samo trošak i opterećivalo je poslovanje. Podaci o uvozu samo za mjesec pokazuju da su naši zahtjevi za ukidanje carina bili opravdani. Sada su stvoreni uslovi da preduzeća po povoljnijim uslovima modernizuju proizvodne linije. Ukidanjem dažbina stvoreni su i preduslovi za nove investicije i zapošljavanje, a krajnji cilj cijelog ciklusa bi trebalo da bude jačanje pozicije preduzeća na domaćem i inostranom tržištu", rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da se domaća preduzeća ne mogu pohvaliti visokomodernom tehnologijom i da će iskoristiti pogodnosti koje su im konačno pružene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital