Karijera / TIPS AND TRICKS

Fraze na razgovoru za posao u koje ne morate uvijek vjerovati

12.03.2014. 13:21 / Izvor: Poslovni dnevnik

Na razgovoru za posao poslodavci kandidatima često kažu stvari koje možda nisu u potpunosti točne, a ponekad su sasvim lažne. Portal Business Insider donosi osam najčešćih:

"Zadržat ćemo vaš životopis u bazi"

Navedena tvrdnja obično piše u odbijenicama, ali što ona zapravo znači? Kandidati obično misle da će ih poslodavac kontaktirati ako se otvori novo radno mjesto, ali vjerojatnije znači da će životopis biti pohranjen u arhivi i – to je to.

"Obavijest ćemo vas o budućim prilikama"

Ako ste se stvarno istaknuli na razgovoru, to će se možda i dogoditi. Međutim, ako je riječ o kompanijama koje godišnje razgovaraju sa stotinama ili tisućama kandidata, vjerojatno ćete biti zaboravljeni.

"Javit ćemo vam se za dva tjedna"

U prijevodu to znači: "Javit ćemo vam se ako ćemo željeti dalje razgovarati s vama, ali u suprotnom nećemo."

"Bez obzira na sve, obavijesti ćemo vas o našoj odluci"

Poslodavci često to kažu kandidatima, ali često se toga i ne pridržavaju, što tražiteljima posla u pravilu samo stvara nervozu, pogotovo ako 'važu' između više opcija zaposlenja.

"Jako ste nas se dojmili, ali ima mnogo kvalificiranih kandidata"

U neki situacijama to je istina, ali češće je riječ samo o frazi koja se navodi u odbijenicama, a koje se šalju – svima.

"Ovdje imamo odličnu poslovnu kulturu"

Poslodavci vole pričati o kulturi i okruženju koja vlada u njihovim uredima, ali možda ćete bolju sliku korporativne kulture dobiti ako sami malo istražite kakvo je stanje u tvrtki, odnosno kakve su plaće i radno vrijeme, jesu li otkazi učestali itd.

"Nudimo odlične povlastice"

Neke kompanije 'na papiru' nude velike povlastice i pogodnosti, ali u praksi stvari mogu izgledati sasvim drugačije. Primjer: Na razgovoru vam poslodavac kaže kako su fleksibilni s odobravanjem godišnjih odmora, a kasnije shvatite da vaš šef baš nije oduševljen kada se spomenu slobodni dani i odmori.

"Izabran je kandidat s više iskustva"

Možda je, možda nije. Riječ je o standardnoj poruci odbijenim kandidatima, ali možda im se baš nije svidjela vaša osobnost ili ste možda bili prebrbljavi na razgovoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera