Fraze na razgovoru za posao u koje ne morate uvijek vjerovati

12.03.2014. 13:21 / Izvor: Poslovni dnevnik
Fraze na razgovoru za posao u koje ne morate uvijek vjerovati

Na razgovoru za posao poslodavci kandidatima često kažu stvari koje možda nisu u potpunosti točne, a ponekad su sasvim lažne. Portal Business Insider donosi osam najčešćih:

Na razgovoru za posao poslodavci kandidatima često kažu stvari koje možda nisu u potpunosti točne, a ponekad su sasvim lažne. Portal Business Insider donosi osam najčešćih:

"Zadržat ćemo vaš životopis u bazi"

Navedena tvrdnja obično piše u odbijenicama, ali što ona zapravo znači? Kandidati obično misle da će ih poslodavac kontaktirati ako se otvori novo radno mjesto, ali vjerojatnije znači da će životopis biti pohranjen u arhivi i – to je to.

"Obavijest ćemo vas o budućim prilikama"

Ako ste se stvarno istaknuli na razgovoru, to će se možda i dogoditi. Međutim, ako je riječ o kompanijama koje godišnje razgovaraju sa stotinama ili tisućama kandidata, vjerojatno ćete biti zaboravljeni.

"Javit ćemo vam se za dva tjedna"

U prijevodu to znači: "Javit ćemo vam se ako ćemo željeti dalje razgovarati s vama, ali u suprotnom nećemo."

"Bez obzira na sve, obavijesti ćemo vas o našoj odluci"

Poslodavci često to kažu kandidatima, ali često se toga i ne pridržavaju, što tražiteljima posla u pravilu samo stvara nervozu, pogotovo ako 'važu' između više opcija zaposlenja.

"Jako ste nas se dojmili, ali ima mnogo kvalificiranih kandidata"

U neki situacijama to je istina, ali češće je riječ samo o frazi koja se navodi u odbijenicama, a koje se šalju – svima.

"Ovdje imamo odličnu poslovnu kulturu"

Poslodavci vole pričati o kulturi i okruženju koja vlada u njihovim uredima, ali možda ćete bolju sliku korporativne kulture dobiti ako sami malo istražite kakvo je stanje u tvrtki, odnosno kakve su plaće i radno vrijeme, jesu li otkazi učestali itd.

"Nudimo odlične povlastice"

Neke kompanije 'na papiru' nude velike povlastice i pogodnosti, ali u praksi stvari mogu izgledati sasvim drugačije. Primjer: Na razgovoru vam poslodavac kaže kako su fleksibilni s odobravanjem godišnjih odmora, a kasnije shvatite da vaš šef baš nije oduševljen kada se spomenu slobodni dani i odmori.

"Izabran je kandidat s više iskustva"

Možda je, možda nije. Riječ je o standardnoj poruci odbijenim kandidatima, ali možda im se baš nije svidjela vaša osobnost ili ste možda bili prebrbljavi na razgovoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera