Ovo su pravila

Rentanje kao biznis: Znate li kako prijaviti privatni smještaj u Kantonu Sarajevo?

22.04.2024. 08:04 / Izvor: Akta.ba
KS

U nastavku potrebni koraci do uspješnog prijavljivanja smještaja u Kantonu Sarajevo, kako biste mogli bez poteškoća započeti sa iznajmljivanjem.

U Bosni i Hercegovini, postupak dobijanja odobrenja za iznajmljivanje privatnog smještaja zahtijeva nekoliko administrativnih koraka.

Ipak, istovremeno pruža priliku za unapređenje usluga i sigurnosti za goste.

Ovaj proces osigurava da svaki smještajni objekat zadovoljava visoke standarde kvaliteta i pruža gostima ugodno iskustvo boravka.

U nastavku potrebni koraci do uspješnog prijavljivanja smještaja u Kantonu Sarajevo, kako biste mogli bez poteškoća započeti sa iznajmljivanjem.

Podnošenje zahtjeva za izdavanje Rješenja i kategorizaciju smještajnog objekta

Prvi korak u ovom procesu je podnošenje zahtjeva za izdavanje Rješenja i zahtjeva za kategorizaciju smještajnog objekta.

Procedura podnošenja zahtjeva varira u zavisnosti od procijenjene kategorije objekta, pri čemu su za objekte s četiri ili pet zvjezdica nadležni Federalno ministarstvo okoliša i turizma, dok je za objekte s tri zvjezdice ili manje nadležnost na nivou općine.

Obrazac za zahtjev kategorizacije smještajnog objekta u domaćinstvu u prilogu teksta. 

Ilustracija

Detaljan pregled smještajnog objekta

Nakon podnošenja zahtjeva, slijedi faza pregleda objekta od strane nadležnih organa. Općinska komisija ili komisija imenovana ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma provjeravaju ispunjenost propisanih uslova za obavljanje određenih djelatnosti.

Ovaj proces uključuje detaljan pregled tehničkih aspekata objekta, kao i provjeru da li su ispunjeni standardi koji osiguravaju sigurnost i udobnost gostiju.

Na osnovu rezultata pregleda, sastavlja se zapisnik koji detaljno opisuje stanje objekta i ocjenjuje da li su ispunjeni svi potrebni uslovi. Na osnovu ovog zapisnika, služba donosi Rješenje koje se upisuje u registar ugostiteljskih djelatnosti i bazu podataka.

Rješenje je ključni dokument koji potvrđuje da smještajni objekat zadovoljava sve tehničke i druge uslove za izdavanje smještaja.

Dostavljanje Rješenja Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo

Nakon dobijanja Rješenja, vlasnici smještajnih objekata moraju ga dostaviti Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Ova institucija ažurira svoju bazu podataka s informacijama o vlasnicima smještajnih objekata i pruža korisničke podatke potrebne za prijavu i odjavu boravka turista putem aplikacije.

Pored Rješenja, vlasnici smještajnih objekata trebaju dostaviti dodatne informacije kao što su kontakt broj telefona, e-mail adresa, broj soba i kreveta te lični naziv smještajnog objekta.

Vođenje i ovjera Knjige domaćih i stranih gostiju

Kada je Rješenje dobiveno, vlasnici smještajnih objekata su obavezni nabaviti i voditi Knjige domaćih i stranih gostiju. Knjiga stranih gostiju treba biti ovjerena u Odjelu za strance, uz predočenje originalnog Rješenja.

Konačno, vlasnici smještajnih objekata su dužni prijaviti i odjaviti domaće i strane goste u Turističku zajednicu Kantona Sarajevo u roku od 24 sata po dolasku i odlasku gostiju.

PREUZMI DOKUMENT:
Obrazac za zahtjev kategorizacije smještajnog objekta u domaćinstvu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera