Karijera / TIPS AND TRICKS

Kako pripremiti životopis za objavu na internetu

02.03.2010. 10:04 / Izvor: MojPosao

Naglasite vaše ciljeve u karijeri i rješenja koja možete ponuditi, ali zadržite ozbiljnost

Zbog popularnosti i dostupnosti društvenih mreža na internetu, životopis u standardnom obliku mnogima bi se mogao činit kao anakronizam. Međutim, širenjem regrutacijskih internet stranica i on line poslovnih mreža, vaš životopis danas može biti dostupniji širim masama, nego ikada ranije. Potencijalni poslodavci mogu ga čitati čak i u trenutku kada vi zapravo ne tražite posao. Zbog toga, ali i rastuće mobilnosti na tržištu rada, morate dodatno izbrusiti oštricu vašeg životopisa.

Iako mora obuhvaćati elemente poput obrazovanja i radnog iskustva, "moderni životopis" mora više naglašavati vaše ciljeve i rješenja koja možete ponuditi. "Životopis mora predstavljati izlog, u kojem se nalazite Vi i vaše sposobnosti", objašnjava James Phillips, stariji konzultant u britanskoj konzultantskoj tvrtki The Fuller CV.

Standardi u pisanju

Kada pišete životopis, nemojte zaboraviti da je iskrenost najvažniji element, a posebice se klonite preuveličavanja činjenica. Širenje elektroničkih baza podataka u ovom vam slučaju može nanijeti više štete nego koristi jer se prava istina može znatno brže otkriti – primjerice podaci o vašem stupnju obrazovanja i završenim školama. Također morate pripaziti na, naoko beznačajne pogreške, upozorava Sonja Stockton, voditeljica regrutiranja u konzultantskoj tvrtki PricewaterhouseCoopers. Primjerice, nemojte nagađati trajanje zaposlenja kod bivšeg poslodavca, samo zato jer se ne možete sjetiti datuma. Iako je takva pogreška iskrena i nenamjerna, "može izazvati sumnju među HR forenzičarima", napominje Sonja Stockton.

Stručnjaci podsjećaju da, iako se vremena mijenjaju, dužina životopisa uglavnom ostaje ista, ona standardna. Dakle, posloprimcima se savjetuje da ne pišu životopise dulje od dvije stranice teksta, a ovaj minimalizam naglašava James Phillips, mora se poštivati i u stilu pisanja.

"Životopisi su uglavnom preopširni i puni klišeja, a Vi zapravo trebate pregledan i jezgrovit životopis", naglašava on. Međutim, i taj posao zahtjeva određene vještine.

Samostalna ili stručna revizija

Iako ne postoji osoba koja vas poznaje bolje od vas samih, nekim osobama nije baš jednostavno sistematizirati podatke o svom obrazovanju i radnom iskustvu, a stručnjaci ističu kako se te vještine stječu redovitim ažuriranjem životopisa. Ako pak, svoj životopis ažurirate tek jednom u dvije godine, naravno da ćete pri prvom slijedećem pisanju životopisa imati poteškoća s nadopunjavanjem ili brisanjem određenih informacija. U tom slučaju, uvijek se možete obratiti stručnjacima, koji će taj zadatak obaviti umjesto vas.

Posljednje, ali ne manje važno upozorenje, tiče se ozbiljnosti. Iako je Internet, između ostalog, i izvor zabave, to ne znači da traženju posla smijete pristupiti kao šali. Nemojte se koristiti šaljivim trikovima (beskorisnim video spotovima ili animacijama) kako bi privukli pozornost poslodavca, jer s obzirom na ekonomsko okruženje, većini njih traži zaposlenika koji zna kako svoje znanje iskoristiti za unaprjeđenje poslovanja, a ne uredskog šaljivdžiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera