Promjena karijere i kako se nositi s njom

Karijera / TIPS AND TRICKS

Promjena karijere i kako se nositi s njom

12.01.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba

Sasvim je normalno osjećati strah u trenucima velikih odluka.

Vrlo često u životu dogodi nam se kako shvatimo da je vrijeme za krenuti. Postoje razne promjene, manje i veće, no karijerna promjena može biti zastrašujuća. I itekako je riječ o velikoj stvari. Otići nekim drugim vodama, no i dalje se bazirati na postojeće i usavršene vještine ponekad se zna činiti kao nemoguća misija. Tri iznimne žene za portal Women in adria donose svoja viđenja kako tome pristupiti na bezbolan način!

Čelnice tvrtke za iznajmljivanje kuća/stanova Airbnb, internetske trgovine odjećom Poshmark i tvrtke za poboljšanje proizvoda All Turtles morale su napraviti nekoliko velikih karijernih promjena kako bi došle na mjesto na kojem su danas. Iako se njihove priče razlikuju, sve se drže jednog dosljednog savjeta kojeg poručuju svima koji osjećaju da je vrijeme za promjenu.

Tracy Sun, suosnivačica Poshmarka, smatra da u trenutku kad dolazi do osviještenosti kako to više nije najbolji odabir, treba jednostavno učiniti promjenu. Sonia Anderson, voditeljica prodaje Airbnb-a, također smatra kako je to jedini ispravan način za nastavak karijere. Isto mišljenje dijeli i Bärí Williams, potpredsjednica pravnih, poslovnih i političkih pitanja u All Turtles. Za sve tri žene, karijerne promjene značile su skok s obzirom na njihovo tadašnje iskustvo. To je ujedno značilo i prevladavanje nedoumica kao i borbu protiv straha od nepoznatog.

Karijerna promjena u borbi protiv straha

Strah koji dolazi s velikim promjenama može biti iznimno zastrašujuć. Ljudi često odustaju novih izazova zbog vlastitih sumnji. Siguran oblačić posla koji se poznaje do najsitnijeg detalja može biti glavni krivac za potencijalne nove uspjehe. Tracy Sun priznala je kako je strah prisutan gotovo svaki put kad dođe do velike promjene. No naučila je da je prevladavanje straha samo po sebi vještina koja se također uči. Savjetuje kako je ključ u borbi protiv straha naći barem jednu osobu u svojoj okolini koja je napravila upravo to. Osobu koja je učinila upravo ono što je vaš najveći strah i uspjela je u tome, a sada je sretnija.

Da bi karijerna promjena bila lakša te da bi do nje uopće i došlo, važno je naučiti ispričati vlastitu priču te moći uvjeriti druge u naše sposobnosti. Čak ako se i ne zadovoljavaju sve kvalifikacije. Bärí Williams smatra kako je ženama iznimno teško, a pogotovo ako su k tome i crnkinje. Naglašava kako je u takvim situacijama iznimno važno koristiti prethodno iskustvo kako bi se dokazalo zašto ste baš vi prava osoba za taj posao. Smatra kako muškarci imaju puno više samopouzdanja čak i ako imaju duplo manje iskustva od žene koja se prijavila za isti posao. I u tome je srž problema.

Networking uvijek i svugdje

Još jedna iznimno važna stavka je networking. Prethodno stečene veze nikako ne mogu odmoći, pogotovo jer se “dobar glas daleko čuje”. Značajno je njegovati sve stečene veze jer u karijernim promjenama znaju itekako dobro doći. Sonia Anderson istaknula je kako je nakon što se odlučila za promjenu, pristala na svaku mogućnost networkinga koja joj se našla na putu. Čak i ljudima od kojih nije dobila pozitivan feedback, ali ih je poštivala kao smjernice u boljem snalaženju. Samo od rečenice “voljela bih učiti od vas” otvara se prostor za toliko novih mogućnosti kojih niste ni svjesni dok ne probate!

Izvor: womeninadria

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Karijera