Karijera / TIPS AND TRICKS

Rad od kuće oslobađa od stresa i podiže produktivnost

27.07.2020. 13:08 / Izvor: HINA

"Zaposleni koji su za vrijeme koronakrize prešli na rad od kuće rjeđe se nalaze pod stresom i produktivniji su", proizlazi iz studije koju je za zdravstvenu osiguravajuću kuću DAK načinio institut Forsa i IGES.

Prije izbijanja pandemije 21 posto ispitanih je reklo da se nalazi pod stresom dok je to isto tijekom koronakrize tvrdilo samo 15 posto.

Među onima koji u međuvremenu redovito rade od kuće, njih 56 posto je izjavilo da se kod kuće osjeća produktivnije nego na radnom mjestu.

Daljnji pozitivni učinci rada od kuće su bolje usklađivanja rada i obitelji (dvije trećine ispitanih) a isti udio ispitanih kao posebno pozitivan učinak rada od kuće navodi izostajanja putovanja na radno mjesto.

76,9 posto ispitanih je navelo da bi ovakvu formu rada htjelo zadržati i u budućnosti.

"Rad od kuće ne samo da smanjuje opasnost od zaraze nego skrbi i za duševnu ravnotežu", kaže za dpa direktor DAK-a Andreas Storm.

On je rekao da bi ova pozitivna saznanja trebalo sagledati pri pristupu radu u budućnosti te da pritom treba nastojati izbjeći negativne aspekte rada od kuće.

To se prije svega odnosi na problem jasnog odvajanja privatnog i radnog života što je posebice kod mlađih zaposlenih između 18 i 29 godina navedeno kao problem.

Tri četvrtine ispitanih kao negativno ističe činjenicu da se više ne viđaju s radnim kolegama.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) najavila je inicijativu za zakonsku regulativu koja bi omogućila pravo na rad od kuće. Tomu se oštro protive udruge poslodavaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera