Voliš odgađati obaveze? Postoji pametan način da to činiš

22.06.2019. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Voliš odgađati obaveze? Postoji pametan način da to činiš

Iako bi to vrijeme vjerojatno najradije provela na društvenim mrežama, postoje stvari koje će te napuniti energijom i bolje pripremiti za vraćanje na posao.

Koliko si puta započela raditi na nekom važnom zadatku, a već 20 minuta kasnije se uhvatila u pregledavanju Instagrama ili Facebooka?

Ove situacije su za mnoge gotovo neizbježne, a zbog njih praksa odgađanja obaveza ima vrlo negativan prizvuk. Obično je doživljena kao ljenčarenje. No, ona ne mora biti potpuno negativna jer nekad zaista postoji razlog zbog kojeg odgodimo neku obavezu ali joj se nikad ne vratimo, a nekada čak može biti dobar odmor za mozak, piše zena.rtl.hr.

Ako samo odgodiš obavezu s mišlju ''ma učinit ću to kasnije'' pripremaš se za neuspjeh. Odgađanje neće ispasti tako strašno ako mu pristupiš planski. Svaki puta kada kreneš nešto odgađati prvo ze zapitaj zašto to činiš? Razlog može biti preopterećenost, umor ili nedostatak resursa ili znanja za određeni zadatak. Bez obzira na razlog, uvijek kada nešto odgodiš obavezno si zacrtaj točan datum i vrijeme kada ćeš to napraviti. Tako svjesno određuješ kako ćeš točno potrošiti vrijeme, umjesto da ti se ''gubitak vremena'' jednostavno desi. 

Svaki puta prije nego što odgodiš nešto (bilo da je to pregledavanjem društvenih mreža ili čavrljanje s nekim) zapitaj se je li to zato što nemaš vremena, jer ne želiš to obaviti, jer se bojiš tog zadatka ili jer ga ne znaš izvršiti. Ako si svjesna razloga zbog kojeg to radiš, možeš bez grižnje savjesti uživati u slobodnom vremenu koje si si stvorila. 

Iako bi to vrijeme vjerojatno najradije provela na društvenim mrežama, postoje stvari koje će te napuniti energijom i bolje pripremiti za vraćanje na posao.

Raščisti problematično područje u svom prostoru

Rješavanje nakupljenog nereda odličan je odmor za mozak. Raščišćavanje nekog prostora istovremeno raščišćava misli, a sigurno ti je lakše obavljati i sve ostale zadatke po uredu ili domu. Kod ovog je također važno odrediti točno trajanje odgađanja. Lak bi ti se moglo desiti da počneš čistiti jedan dio prostora, a završiš na detaljnom čišćenju svakog kutka u prostoru. Kako se to ne bi desilo, odredi točno vrijeme za ovu malu akciju i drži ga se.

Meditiraj ili piši dnevnik

Umjesto da se natjeraš na težak zadatak kada si umorna, iskoristi pauzu za meditaciju ili pisanje dnevnika. Obije stvari pomažu u smirivanju uma a tako i tijela. Meditacija čak može sniziti krvni tlak i unaprijediti način na koji se nosiš s teškim stvarima. Ako nisi tip za meditaciju, uzmi u ruke olovku i kreni zapisivati događaje ili ideje. Na taj ćeš način istovremeno odmoriti i pokrenuti mozak te smanjiti ''mentalni nered''.

Učini nešto kreativno

Istraživanja su pokazala da kreativne radnje mogu smanjiti stres i opustiti um i tijelo, što ih čini najboljima za pauzu od posla. Možeš odabrati bilo koju svoju omiljenu aktivnost, bilo da se radi o kuhanju, šivanju, sviranju, izrađivanju predmeta ili nečem drugom, sigurno će te pripremiti za nove radne pobjede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera