Pravilnik o razvrstavanju poslovnih subjekata prema KD u FBiH

22.09.2017. 08:00 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
Pravilnik o razvrstavanju poslovnih subjekata prema KD u FBiH

Ovim pravilnikom se propisuje postupak razvrstavanja i utvrđivanja brojčane oznake i naziva pretežne djelatnosti poslovnih subjekata prema Klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, način podnošenja prijave za razvrstavanje, izgled i sadržaj prijave za razvrstavanje, organ nadležan za izdavanje obavještenja o razvrstavanju, sadržaj obavještenja o razvrstavanju i način njegovog izdavanja, te vođenje Registra poslovnih subjekata

 

FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Na osnovu člana 7. Zakona o klasifikaciji djelatnosti uFederaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 64/07 i 80/11), direktor Federalnog zavoda za statistiku donosi

 

PRAVILNIK

O RAZVRSTAVANJU POSLOVNIH SUBJEKATA

PREMA KLASIFIKACIJI DJELATNOSTI U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

 

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom se propisuje postupak razvrstavanja i utvrđivanja brojčane oznake i naziva pretežne djelatnosti poslovnih subjekata prema Klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: KD), način podnošenja prijave za razvrstavanje, izgled i sadržaj prijave za razvrstavanje, organ nadležan za izdavanje obavještenja o razvrstavanju, sadržaj obavještenja o razvrstavanju i način njegovog izdavanja, te vođenje Registra poslovnih subjekata (u daljem tekstu: Registar).

 

II. PRIJAVA ZA RAZVRSTAVANJE POSLOVNIH SUBJEKATA

Član 2.

Prijavu za razvrstavanje poslovnog subjekta ili dijela u njegovom sastavu prema KD-u poslovni subjekt podnosi na obrascu "Prijava za razvrstavanje po djelatnosti poslovnog subjekta ili dijela poslovnog subjekta" (u daljem tekstu: RPS).

 

Član 3.

(1) Prijava za razvrstavanje iz člana 2. ovog pravilnika podnosi se neposredno nadležnoj službi Federalnog zavoda za statistiku (u daljem tekstu: Zavoda) u roku od 7 dana od dana dobivanja Uvjerenja o poreznoj registraciji izdatog od strane Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

(2) Kod prvog razvrstavanja poslovnog subjekta ili njegovog dijela, uz prijavu na obrascu RPS poslovni subjekt prilaže kopiju rješenja o upisu osnivanja poslovnog subjekta ili njegovog dijela u registar kod nadležnog organa, odnosno pravnog akta (zakon, odluka i drugi akti) o osnivanju poslovnog subjekta ili njegovog dijela za koje ne postoji obaveza upisa u posebne registre.

(3) Kod promjene šifre djelatnosti poslovnog subjekta ili njegovog dijela, uz prijavu na obrascu RPS poslovni subjekt prilaže kopiju rješenja nadležnog registarskog organa, odnosno odgovarajućeg pravnog akta (zakon, odluka i drugi akti) za poslovni subjekt ili njegov dio kad ne postoji obaveza njihovog upisa u posebne registre, a u kojim je navedena djelatnost u koju se žele preregistrovati.

(4) Poslovni subjekt sa sjedištem na području Republike Srpske ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine za dijelove u svom sastavu koji se nalaze na području Federacije Bosne i Hercegovine, pored akata predviđenih u st. (2) i (3) ovog člana prilaže i akt o njihovom razvrstavanju izdat od strane nadležnog organa u Republici Srpskoj, odnosno Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.

(5) Rješenja iz st. (2), (3) i (4) ovog člana Zavod će pribavljati po službenoj dužnosti nakon što se steknu adekvatni uvjeti informaciono-tehničke i pravne prirode koji će to omogućavati.

(6) Kod promjene ostalih podataka već upisanih u Registar (npr. naziv, sjedište, oblik organizovanja i slično) poslovni subjekt ne podnosi prijavu za razvrstavanje, ali je dužan preuzeti obavještenje u nadležnoj službi Zavoda.

 

Član 4.

Poslovni subjekt u postupku razvrstavanja prema KD-u ne plaća administrativnu taksu.

 

III. POSTUPAK RAZVRSTAVANJA POSLOVNIH SUBJEKATA

Član 5.

(1) Zavod razvrstava poslovni subjekt prema djelatnosti kojupretežno obavlja (u daljem tekstu: pretežna djelatnost).

(2) Poslovni subjekt iz stava (1) ovog člana razvrstava se prema KD-u tako da se utvrđuje brojčana oznaka (u daljem tekstu: šifra) i naziv razreda pretežne djelatnosti.

(3) U četverocifrenoj šifri razreda djelatnosti prve dvije cifre označavaju oblast, a prve tri cifre uzete zajedno granu djelatnosti poslovnog subjekta.

 

Član 6.

(1) Djelatnost poslovnog subjekta utvrđuje se na osnovu podataka o djelatnosti sadržanih u rješenju o upisu u registar kod nadležnog organa, odnosno u pravnom aktu o njegovom osnivanju.

(2) Kada je za poslovni subjekt rješenjem o upisu u registar kod nadležnog organa, odnosno pravnim aktom o njegovom osnivanju utvrđeno obavljanje više djelatnosti, prvo razvrstavanje prema KD-u provodi se po prijedlogu poslovnog subjekta.

(3) Svako slijedeće razvrstavanje poslovnog subjekta kojim se mijenja pretežna djelatnost provodi se:

a) na zahtjev poslovnog subjekta,

b) po službenoj dužnosti.

 

Član 7.

(1) Promjena pretežne djelatnosti utvrđuje se:

a) za poslovni subjekt koji ostvaruje dobit proizvodnjom,prometom robe ili pružanjem usluga na tržištu prema najvećem učešću određene djelatnosti u ukupnoj dodanoj vrijednosti;

b) za poslovni subjekt koji ne ostvaruje dobit proizvodnjom, prometom robe ili pružanjem usluga na tržištu prema najvećem učešću broja zaposlenih po platnoj listi i isplaćenim bruto plaćama.

(2) Za utvrđivanje pokazatelja iz stava (1) tačka a) ovog člana koriste se podaci poslovnog subjekta o dodanoj vrijednosti, koja se izračunava na osnovu podataka o poslovnimprihodima, nabavnoj vrijednosti prodane robe, materijalnim i nematerijalnim troškovima i troškovima usluga, a koji se daju za prethodnu kalendarsku godinu.

(3) Za utvrđivanje pokazatelja iz stava (1) tačka b) ovog člana koriste se podaci poslovnog subjekta o broju zaposlenih prema platnoj listi i isplaćenim bruto plaćama, a koji se daju za prethodnu kalendarsku godinu.

(4) Pretežna djelatnost se određuje top-down metodom tj. metodom "odozgo prema dolje", koja slijedi hijerarhijsko pravilo da razvrstavanje poslovnih subjekata na najnižem nivou klasifikacije (nivo razreda) mora biti u skladu sa višim nivoima klasifikacije (grana, oblast i područje).

(5) Poslovni subjekti, uključujući i poslovne subjekte koji nisu imali poslovnih aktivnosti u prethodnoj kalendarskoj godini, a po čijem se zahtjevu vrši ponovno razvrstavanje uz prijavu na obrascu RPS podnose i prijavu na obrascu "Prijava promjene pretežne djelatnosti" (u daljem tekstu: PPL-D). Poslovni subjekti koji su dužni podnositi finansijske izvještaje prilažu još bilans stanja i bilans uspjeha zaprethodnu kalendarsku godinu.

(6) Novoosnovani poslovni subjekti koji u godini osnivanja nisu imali nikakvih poslovnih aktivnosti pa nemaju obavezu predavanja finansijskog izvještaja za tu godinu, kod zahtjeva za promjenu pretežne djelatnosti uz prijavu na obrascu RPS i prijavu na obrascu PPL-D, prilažu Izjavu o neaktivnosti za prethodnu poslovnu godinu, sačinjenu u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 83/09).

(7) Poslovni subjekti, uključujući i novoosnovane, koji u prethodnoj kalendarskoj godini nisu imali nikakvih poslovnih aktivnosti, te subjekti koji su promijenili vlasništvo i po čijim se zahtjevima vrši ponovno razvrstavanje dužni su priložiti i dokaz o otpočinjanju, odnosno namjeri otpočinjanja nove djelatnosti, a u obrascu PPL-D iskazati podatke o materijalnoj imovini po sadašnjoj vrijednosti i/ili investicijama u materijalnu imovinu.

 

Član 8.

(1) Djelatnost dijelova poslovnog subjekta utvrđuje se prema rješenju o upisu dijelova u registar kod nadležnog organa ili pravnom aktu o osnivanju dijelova za koje ne postoji obaveza upisa u posebne registre, pod uslovom da tu djelatnost sadrži rješenje o registraciji, odnosno pravni akt o osnivanju poslovnog subjekta u čijem su sastavu.

(2) Ponovno razvrstavanje dijelova poslovnog subjekta vrši se na zahtjev poslovnog subjekta u skladu sa rješenjem nadležnog registarskog organa, odnosno odgovarajućim pravnim aktom za dijelove koji se ne upisuju u posebne registre, a u kojem je navedena djelatnost u koju se žele preregistrovati.

 

IV. OBAVJEŠTENJE O RAZVRSTAVANJU POSLOVNIH SUBJEKATA

Član 9.

(1) Zavod izdaje poslovnom subjektu obavještenje u roku od 3 dana od dana prijema potpune prijave za razvrstavanje, odnosno prijave za promjenu pretežne djelatnosti.

(2) Ako poslovni subjekt smatra da je obavještenje nepravilno doneseno ima pravo u roku od 8 dana od dana njegovog prijema, podnijeti zahtjev za ponovno razvrstavanje.

(3) Obavještenje po osnovu zahtjeva iz stava (2) ovog člana donosi direktor Zavoda.

(4) Protiv obavještenja iz stava (3) ovog člana žalba nije dopuštena, ali se može pokrenuti upravni spor.

 

Član 10.

(1) Obavještenje o razvrstavanju poslovnog subjekta-pravnog lica sadrži: naziv, sjedište i adresu, podatak o obliku organizovanja i obliku vlasništva, šifru i naziv razreda djelatnosti prema KD-u i identifikacioni broj pravnog lica, obrazloženje i pouku o pravnom lijeku.

(2) Obavještenje o razvrstavanju predstavništava stranih lica, podružnica stranih društava diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija i međunarodnih organizacija sadrži: naziv, sjedište i adresu, podatak o nazivu i zemlji osnivača, šifru i naziv razreda djelatnosti prema KD-u identifikacioni broj predstavništava stranih lica, podružnica stranih društava i diplomatskih konzularnih predstavništava, misija i međunarodnih organizacija, obrazloženje i pouku o pravnom lijeku.

(3) Obavještenje o razvrstavanju poslovnog subjekta-fizičkog lica sadrži: naziv, sjedište i adresu podatak o obliku organizovanja, podatak kako se djelatnost obavlja, šifru i naziv razreda djelatnosti prema KD-u i identifikacioni broj poslovnog subjekta-fizičkog lica, obrazloženje i pouki o pravnom lijeku.

(4) Obavještenje o razvrstavanju dijelova poslovnog subjekta sadrži: naziv, sjedište, adresu, identifikacioni broj, šifru i naziv razreda djelatnosti prema KD-u dijela poslovnog subjekta, naziv, sjedište, adresu i identifikacioni broj poslovnog subjekta u čijem su sastavu.

 

Član 11.

(1) Zavod izdaje poslovnom subjektu obavještenje iz člana 9. ovog pravilnika u dva primjerka, a za sve dijelove u njegovom sastavu u jednom primjerku.

(2) Preuzimanje obavještenja vrši se neposredno u nadležnoj službi Zavoda.

 

Član 12.

(1) Prilikom uvođenja nove klasifikacije djelatnosti Zavod po službenoj dužnosti osigurava prelazak na novu klasifikaciju djelatnosti.

(2) Za poslovne subjekte i njihove dijelove kojima je izdato obavještenje o razvrstavanju prema prethodno važećoj klasifikaciji djelatnosti Zavod izdaje obavještenje o razvrstavanju usklađeno sa novom klasifikacijom djelatnosti, bez prethodno podnesene prijave na obrascu RPS ukoliko to informaciono tehnološka i metodološka rješenja omogućavaju.

(3) Kada nije moguće izvršiti usklađivanje djelatnosti na način utvrđen u stavu (2) ovog člana poslovni subjekt podnosi prijavu na obrascu RPS uz koji prilaže kopiju posljednjeg rješenja nadležnog registarskog organa, odnosno odgovarajućeg pravnog akta za subjekte koji se ne upisuju u posebne registre, nakon čega Zavod izdaje obavještenje o razvrstavanju usklađeno sa novom klasifikacijom djelatnosti.

(4) Na obavještenje o razvrstavanju iz st. (2) i (3) ovog člana u pogledu sadržaja, načina i roka za njegovo izdavanje, primjenjuju se odredbe čl. 9. st. (2), (3) i (4), čl. 10. i 11. ovog pravilnika.

 

V. REGISTAR POSLOVNIH SUBJEKATA

Član 13.

(1) Zavod vodi Registar poslovnih subjekata i njihovih dijelova razvrstanih po djelatnostima u skladu sa Klasifikacijom djelatnosti.

(2) Zavod upisuje u Registar podatke o razvrstavanju poslovnih subjekata i njihovih dijelova po djelatnostima, kao i promjene tih podataka, a u skladu sa RPS i PPL-D obrascima i dokumentacijom koja se uz njih prilože.

(3) O promjenama podataka iz stava (2) ovog člana poslovni subjekt obavještava Zavod u roku utvrđenom u članu 3. ovog pravilnika.

 

Član 14.

(1) Registar se sastoji od baze podataka i kartoteke.

(2) Baza podataka vodi se u elektronskom obliku za svaki poslovni subjekt i njegove dijelove. U bazi podataka uz podatke iz člana 13. stav (2) ovog pravilnika vode se i obilježja potrebna za statističke obrade.

(3) Kartoteka registra sastoji se od dosijea poslovnih subjekata: Dosije svakog poslovnog subjekta sadrži sve zaprimljene prijave za razvrstavanje na obrascu RPS, PPL-D obrasce, sva obavještenja Zavoda i svu dokumentaciju priloženu uz prijavne obrasce.

 

VI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15.

Obrazac prijave za razvrstavanje po djelatnosti poslovnog subjekta ili dijela poslovnog subjekta - RPS i obrazac prijave za promjenu pretežne djelatnosti - PPL-D nalaze se u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni dio.

 

Član 16.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o razvrstavanju poslovnih subjekata prema klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/12).

 

Član 17.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Broj 01-02-1340/17

18. septembra/rujna 2017. godine

Sarajevo

Direktor

Doc. dr. Emir Kremić, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
Pravilnik_KD.pdf

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.