Nermin Hodžić, šef kuhinje Hotela Bristol: Učio od najboljih

19.09.2011. 13:41 / Izvor: eKapija.ba
Nermin Hodžić, šef kuhinje Hotela Bristol: Učio od najboljih

Jedan od eminentnih bh. kuhara je Nermin Hodžić, koji se danas nalazi na čelu kuhinje sarajevskog Hotela Bristol. Put do uspjeha bio je dug i trnovit, a sve je počelo njegovim rođenjem 27. januara 1977. godine u Sarajevu, a nastavilo se školovanjem u sarajevskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi koju je završio 1996. godine, nakon koje se uputio duž "Čaršije".

Učio je i radio najprije u Michelu, zatim Inat-kući, Američkoj ambasadi...da bi se nekoliko godina kasnije uputio u Lisabon, a potom u Brazil. Tokom svog boravka vani kaže imao je sreću da uči od najboljih i radi sa najpoznatijim imenima svjetske kuhinje.

Nakon nekoliko godina rada i sticanja znanja diljem svijeta, Hodžić se vraća u BiH, odnosno dolazi u posjetu porodici, dobija ponudu u Hotelu Radon Plaza, gdje ostaje do januara 2011. godine, nakon čega se njegov angažman nastavlja u Hotelu Bristol, gdje se nalazi i danas.

Za sebe kaže da je veliki gurman i jede sve osim krastavaca, iako to nikad ne bi rekli na osnovu njegovog fizičkog izgleda. U njegovim jelima uživali su Joseph Biden, američki potpredsednik, predsjednik Portugala, fudbaleri Portugala...

Kući kuha supruga, koja je sve vještine kuhanja savladala zahvaljujući majci koja joj je bila dobar učitelj.

"Ima stvari koje je naučila zahvaljujući meni. Zadovoljan sam njenim kuhanjem i nemam sklonosti da joj dajem savjete. To je zaista teško", smatra Hodžić.

Iako, mu je porodica (supruga i dva sina) najveći oslonac, kaže da je ona ta koja najviše trpi zbog njegovog čestog odsustva od kuće. "Najgore što se jednoj ženi može desiti je da se uda za kuhara, jer ima muža koji nikad nije kući i koji uvijek kuha za druge, a najmanje za nju."

Puno putuje, uglavnom bez porodice, jer su sva njegova putovanja vezana za sajmove, takmičenja ili kongrese. Želja mu je da brani boje BiH na Kuharskoj olimpijadi (IKA-Olympiade der Koche).

(E. Ko.)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti