Bajram Redžepagić, akademik - Naučnik i književnik

13.07.2012. 14:28 / Izvor: eKapija.ba
Bajram Redžepagić, akademik - Naučnik i književnik

Akademik, prof. doktor Bajram Redžepagić, rođen je 23. novembra 1939. godine u Plavu u Crnoj Gori. Studirao je na Medicinskom fakultetu u Skoplju, gdje je diplomirao 1970. godine. Godine 1976. magistrirao je na Vojno medicinskoj akedemiji u Beogradu, a internu medicinu specijalizirao na Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu. Intezivno se bavio i knjiženošću i naučno istraživačkim radom.

Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu u Sarajevu 1981. godine. Držao je predavanja na postdiplomskoj nastavi kao i na seminarima na različitim univerzitetima u zemlji i inostranstvu kao predavač i gost predavač. U književnosti se javio 1956. kada dobiva svoju prvu novčanu nagradu za priču. Objavljivao je u velikom broju časopisa diljem bivše Jugoslavije.

Autor je čuvenih romana kao što su: “Pobunjenik” (1977.), “Pustinjak” (1981.), “Bujice” (1974.) i “Brod” (1986.). Dugi niz godina radio je na svom najvećem projektu – bez sumnje njegovom životnom djelu - na trilogiji serije romana: Hod sudbine/ The steps of Destiny.

Za svoj rad je dobio brojna priznanja. Živi i stvara u Australiji, ali se zbog nostalgije sve više vraća u Sarajevo.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti