Ana Babić, profesorica solo pjevanja - Život posvećen muzici

30.04.2012. 15:00 / Izvor: eKapija.ba
Ana Babić, profesorica solo pjevanja - Život posvećen muzici

Ana Babić, profesorica pjevanja rodila se u Sarajevu, gdje je završila Muzičku akademiju, odsjek - solo pjevanje. U toku srednjeg muzičkog-glazbenog obrazovanja kao vrlo talentirana imala je više solističkih nastupa i koncerata i bila sudionik više republičkih i saveznih takmičenja (u sklopu bivše države) - u Brčkom, Bihaću, Zenici, Prištini, Skopju i Varaždinu.

Studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu pohađala u klasi profesorice Milice Buljubašić, zatim kod profesorica Brune Špiler i Ljiljane Molnar-Talajić.

U toku studiranja sudjeluje na Internacionalnim susretima Muzičkih akademija u Grožnjanu, te na Muzičkom bijenalu u Opatiji. Od 1983. godine počinje raditi u Narodnom pozorištu u Sarajevu, te kao članica opernog ansambla sudjeluje u svim projektima do 1990. godine (Orff, "Carmina Burana"; Mascagni, "Cavalleria rusticana"; Borodin, "Knez Igor"; Mozart, "Figarova ženidba"; Verdi, "Traviata"; Verdi, "Rigoleto"; Verdi, "Trubadur"; Puccini, "Tosca"; Smetana, "Prodana nevjesta", Puccini, "Madam Buterfly" i Strauss, "Šišmiš").

U godinama rata ostaje u svom rodnom Sarajevu i od 1992. do 1996. godine aktivni je sudionik svih kulturnih, muzičko-glazbenih projekata koje organiziraju Grad, Muzička akademija, a posebice HKD "Napredak". U okviru istih aktivnosti, sa članovima zbora "Trebević" snima CD sa sakralnom muzikom-glazbom, a istim povodom gostuje u trideset tri grada Francuske i u Vatikanu, zatim sudjeluje na II Svjetskom festivalu sakralne muzike-glazbe u gradu Fesu, Maroko, te na Bosanskim danima kulture u Austriji. Osim navedenog, zapažena sudjelovanja u ovom periodu bila su u Hrvatskoj, Sloveniji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Maroku, Izraelu...

Na poziv profesorice Marije Simonović, Ana Babić se 1994. godine uključuje u nastavno-umjetnički proces Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kao suradnik na predmetu Glas. Nakon kontinuiranog rada u nastavi, te stjecanja novih iskustava u pedagoškom radu na predmetu Glas, prolazi put od asistenta, pa do zvanja docenta. Krajem 2007. godine Nastavno-umjetničko vijeće Akademije scenskih umjetnosti Univerzitet Sarajevo Anu Babić promiće u zvanje vanrednog profesora.

Želeći što bolje doprinijeti kvaliteti nastave, Ana Babić pohađa različite seminare muzičko-glazbenih pedagoga, te workshopove na temu "Glumac - glas".

2000. godine - Ana Babić osniva Odsjek za solo pjevanje u Muzičkoj školi Pavarotti u Mostaru u kojoj ostvaruje intenzivan pedagoški rad sa mladima koji pokazuju talent i želju da se bave solo pjevanjem.

Građanima BiH poznata je i po učešću u Hayatovom showu, kako stroga i korektna profesorica koja zna da prepozna prave talente.

(barikada.com)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti