Samra Gulamović, direktorica Sarajevske filharmonije

21.03.2012. 14:52 / Izvor: eKapija.ba
Samra Gulamović, direktorica Sarajevske filharmonije

Samra Gulamović, direktorica Sarajevske filharmonije, rođena u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu, nakon čega upisuje Muzičku akademiju na odsjeku za kompoziciju i dirigovanje u klasi red. prof. Teodora Romanića. Još kao student (1995-1997. god) radila kao dirigent Operskog hora Narodnog pozorišta u Sarajevu. 1995. godine počinje raditi kao umjetnički rukovodilac sarajevskog vokalnog okteta "Preporod" sa kojim prezentira bosanskohercegovačko kulturno stvaralaštvo širom Bosne i Hercegovine, u Austriji, Njemačkoj, Turskoj, Maroku...

U produkciji Javnog Servisa BHT 2003. godine ansambl je izdao svoj prvi CD.

1997. godine odlazi u Francusku na seminar za dirigente i tada prvi put, van Bosne i Hercegovine, održava koncert sa Internacionalnim simfonijskim orkestrom A.I.D.I.M.O.S. u Bazelu (Švicarska), 1999. god u Lionu (Francuska).

Osnivač je Ženskog vokalnog ansambla "Allegro". Prvi put, ansambl se predstavlja na međunarodnom nivou na Kipru 1999. godine, a najznačajnije nastupe sa Allegrom bilježi u junu 2001. godine na Internacionalnom muzičkom festivalu u Fivizzanu (Italija), gdje osvaja Prvu nagradu, a poslije toga i Prestižnu Srebrnu medalju na Horskoj olimpijadi, najvećem takmičenju horova u svijetu, u Koreji 2002. god. Uspjesi se nastavljaju i osvajanjem druge nagrade – Srebrne diplome, na Internacionalnom festivalu "Isola del Sole" Grado, Italija 2003. godine, kao i prvo mjesto u kategoriji vokalni ansambli na I Internacionalnom festivalu horske muzike "Lloret de Mar" u Španiji 2007. godine.

1998. godine održala je javni diplomski koncert sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Po završetku Muzičke akademije, počinje sa radom kao asistent-dirigent u Sarajevskoj filharmoniji.

2008. godine završava postdiplomski studij u klasi red.prof. Julia Marića čime stiče zvanje magistra dirigovanja.

Časopis "Žena 21" je proglasio za najuspješniju ženu iz oblasti Umjetnosti za 2001. godinu.

2008. godine dobitnica je nagrade "Sloboda" koju dodjeljuje Centar za mir Sarajevo za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobodu u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

Do sada je sa Sarajevskom filharmonijom dirigovala preko 100 koncerata u Bosni i Hercegovini (Sarajevu, Mostaru, Brčkom, Goraždu, Tuzli, Zenici...), kao i koncerte u Ljubljani (Slovenija) 1999. godine i u Potenzi (Italija) 2005. godine.

Od 2008. godine obavlja funkciju direktorica Sarajevske filharmonije.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti