Zdenko Marić, alpinista i planinar: U službi spašavanja ljudskih života

06.02.2012. 15:19 / Izvor: eKapija.ba

Zdenko Marić, alpinista i planinar, te član Gorske službe spašavanja Mostar, bio je jedan od glavnih junaka u spašavanju putnika iz snježne mećave koja je prethodnih nekoliko dana zadesila Mostar i okolicu, ali i čitavu BiH. Naime, do sada su Marić i njegove kolege iz Gorske službe spašavanja od smrzavanja spasili više od 90 ljudi zatrpanih snježnim nanosima u do sada nezapamćenom nevremenu koje je pogodilo čitavu Hercegovačko-neretvansku županiju i BiH.

Najveća njihova akcija tijekom ovog vikenda bila je deblokada autobusa u kojem su bili košarkaši Hemofarma iz Vrščca i nekoliko putničkih automobila koji su se nalazio u tunelu na potezu između Jablanice i Mostara.

Inače, Gorska služba spasavanja je obično prva organizacija koja bez poziva ide u akcije spašavanja dok recimo ostale trebaju biti službeno pozvane. Oni su specijalizirani za spašavanje u planinama, stijenama, speološkim objektima i drugim nepristupačnim mjestima.

To uključuje nesreće na u planinskim područjima, stijenama, speološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama(snijeg, hladnoća, led, magla i sl.).

Marić planinar postaje već sa 13 godina. Sarajevsku školu alpinizma završio još 1976. Gorski spasioc postaje 1980. Kao učitelj skijanja radi od 1979. Do sada je osvajao brojne vrhove. Dva puta je osvojio vrh Grossglockner u Austriji. U njegovoj zbirci su i tri uspona na Mont Blanc, najviši vrh Europe. Sudjelovao je u ekspediciji na Aljasku 2003. Instruktor Gorske službe spasavanja je od 2008.

Iste godine je sudjelovao u međunarodnoj ekspediciji sastavljenoj od alpinista iz svih bivših jugoslavenskih republika, koja je osvojila Manaslu, planinski vrh na Himalajima na nadmorskoj visini od 8.163 metara.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti