Stipe Filipović, jedan od četvorice najboljih svjetskih frizera - Uporan i optimističan

18.09.2012. 11:29 / Izvor: eKapija.ba

Stipe Filipović, jedan od četvorice najboljih svjetskih frizera, zanimljivi tridesetdvogodišnjak, škorpion u horoskopu za sebe kaže da je na prvom mjestu tvrdoglav i uporan, a onda optimističan, dosjetljiv, brutalno iskren i uvijek perfekcionist. Pored toga što radi u svom salonu u rodnim Grudama, Stipe je i potpredsjednik Saveza frizera Bosne i Hercegovine, ali i potpisnik mnogih frizura kojima se divite na poznatim damama, bilo na ulici, na nekom tjednu mode ili na fotografijama editorijala. Sa Stipom smo sjeli na kavu, i pošteno ga protresli pitanjima kako bi vi mogli saznati što to on planira lansirati na tržište, što misli o domaćoj modnoj sceni i manekenkama, te nezaobilazno – koji su trendovi za nadolazeću sezonu?

Inače, jako puno putuješ, većinom poslovno, a i imaš i salon u rodnim Grudama u kojem su svi termini uvijek popunjeni. Kako stižeš uskladiti to dvoje?

- Dosta putujem, poslovno, ali s vremena na vrijeme dogodi se i privatno putovanje. Međutim poslovna putovanja su uvijek iscrpnija i zahtjevnija do te mjere da se znalo dogoditi da umjesto u Zagreb greškom krenem za Sarajevo! A što se tiče veze za frizuru - više i ptice na grani znaju da kod mene nema šverca, jednostavno posložio sam stvari tako, svaki klijent mi je isti i za sve vrijedi isto pravilo. Kad se hoće sve se može. Ne mogu reći da mi X puta ne bude teško to uskladiti, ali uvijek nekako uspijem u tome. U radnji mi je Anđa i desna i lijeva ruka, koja je preuzela dosta koordiniranja u poslu, tako da uz dobru organizaciju se može odraditi više nego što se može zamisliti.

Planove u karijeri?

- Uvijek više volim pričati o prošlosti, ali da ne budem kao uvijek samozatajan reći ću jedan pravac kojem ću nastojati težiti. Naime, u zadnje vrijeme dosta radim na inovativnosti. Osmislio sam jednu tehniku kovrdžanja kose za samo sedam minuta. Zatim tehniku bojanja kose, koja damama omogućuje da istovremeno budu i plave i smeđe, te tehniku najlakše izrade ombre bojanja. Imam i ideju za jedan proizvod, koji ne postoji na tržištu, a ima kupca. Pa kad imam vremena još razrađujem strategiju. Uglavnom salon će uvijek biti tu, ali ja ću se vjerojatno više posvetiti inovativnosti.

Puno je rada iza tebe. Reci nam šta ti je najdraže, pripremati model za reviju ili pak za fotografiju?

- Hm, pa sve ima svoje čari, zatjevno je i jedno i drugo, međutim priprema za fotografiju je drugačija i uvijek se može doraditi ako nešto krene kako ne treba, a kada cura kroči na pistu popravke nema... U svakom slučaju biram pripremu za fotografiju jer je situacija manje stresna.

Radio si i na nekima od prvih tjedana mode koji su organizirani u BiH. Kakva iskustva nosiš s tih "početaka"? O kojim godinama tu govorimo i koliko su se stvari danas promijenile u odnosu na tad?

- Uuuu što je to davno bilo. Ako se ne varam 2002. godine sam prvi put radio Fashion week Sarajevo i onda sam nakon toga šest sezona frizirao na SFW. Uglavnom samo pozitivna iskustva nosim iz tog perioda, a SFW je krivac zašto sam se zaljubio u Sarajevo. Tamo sam upoznao mnogo prijatelja, ali isto tako upoznao i radio sa imenima koja imaju uspješne karijere i danas haraju pistama. Ne mogu a da ne spomenem npr. Hrvaticu Jasminu Hdadghu, Crnogorku Ivanku Baničevi ili pak naše domaće cure kao što su Anita Polunić i Amra Silajdžić... Jednostavno raditi s takvim curama je bilo veliko zadovoljstvo i one su čisti dokaz da su veliki ljudi uvijek tako mali i skromni. Mislim da danas to sve dosta drugačije izgleda, nekako sve se svelo na neprofesionalizam... mislim strašno je to kada organizator preko razno raznih kanala traži cure koje će nositi revije i doslovno cure se s ulice dovedu na pistu. Ali i svatko danas svašta organizira , pa se i ne čudim što je situacija takva kakva je.

Što bi sada rekao za modnu scenu u BiH, a posebno za frizere i njihovo isticanje u modnim krugovima? Misliš da imaju prostora da se pokažu i dokažu?

- U BiH postoje pokušaji modne scene. Ne damo se, ali ne polazi nam za rukom. Za nas frizere jako malo prostora se nađe, rijetki nas doživljavaju kao umjetnike. Međutim mi koji smo uporni ipak se izborimo za svoj kutak.

Kad bi mogao izabrati jednu žensku osobu iz cijelog svijeta s kojom bi volio napraviti photosession- koga bi birao?

- Samo je jedna Kate Moss.

Jesi li kada odbio neku klijenticu jer je imala neki ludi zahtjev koji nisi htio ispuniti?

- E sada ludi ili besmisleni zahtjev... hm... Ono što mogu reći je da se takve stvari događaju, ali najčešće besmislene zahtjeve imaju novokomponovani tajkuni. Oni nikako da skuže da se novcem ne može kupiti stil.

Kad smo kod toga, hoćete li nam malo prokomentirati bh. dame i frizure? U biti, ako je uopće moguće generalizirati.

- Teško da se može generalizirati, ali uglavnom kada pogledam ili su prenafrizirane ili prenenafrizirane. Ne možeš vidjeti razliku je li krenula po kruh ili pak na popodnevnu kavu ili se radi o večernjem izlasku. Razlike nema i to je po meni jako neukusno.Najviše me nervira to što trenutno vlada trend kloniranja. Nadam se da će tomu doći kraj.

Za malo više od mjesec dana ideš u London opet – možda da za kraj ovog razgovora čujemo prognozu trendova?

- Kako bi imao hrabrosti pričati o modi, a da ne odem u London? Ipak je taj grad sama koljevka mode. No nikada mi nije bilo teže prognozirati kao ove godine, ali ono što trenutno predosjećam je povratak punka. Nadam se da ću se i ove godine naslađivati, ali i oni najveći griješe tako da...

(Izvor: modamo.info)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti