Vladan Ćeremidžić: Ambasador bh. odbojkaškog talenta u ledenoj Švedskoj

04.04.2016. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Vladan Ćeremidžić: Ambasador bh. odbojkaškog talenta u ledenoj Švedskoj

Gdje god da je zaigrao, tu je ostavio i trag oduševljenja i dašak motivacije mlađim suigračima, kojima je po mnogo čemu bio uzor.

Vladan Ćeremidžić, rođen u Sarajevu prije 29 godina, od svoje 17 godine gazi u čarobni svijet odbojke, nakon što ga je primijetio jedan od trenera Odbojkaškog kluba “Student” iz Pala, poslije odigranog međurazrednog turnira u Gimnaziji Pale, koju je i pohađao. To je bio jasan indikator koliko iz ovog mladog čovjeka već odavno pršti talenat, naočigled svima oko njega.

Završivši dodiplomske i postdiplomske studije na Fakultetu fizičke kulture na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao najbolji student generacije, Vladan kroji svoju odbojkašku budućnost dalje kroz angažmane u najboljim klubovima Bosne i Hercegovine. Gdje god da je zaigrao, tu je ostavio i trag oduševljenja i dašak motivacije mlađim suigračima, kojima je po mnogo čemu bio uzor.

Profesionalnom odbojkom se počeo baviti 2003. godine, još kao srednjoškolac, i igra u Odbojkaškom klubu “Student” iz Pala do 2010. S tim klubom je harao teritorijom Republike Srpske, osvojivši titulu Prvaka RS (2007) i dva puta osvojivši Kup RS (2008. i 2009.). Do 2014. Igra za OK “Kakanj” iz Kaknja, s kojim osvaja dva puta Kup BiH (2011. i 2012.) i titulu Prvaka Bosne i Hercegovine čak tri puta (2010., 2011., 2012.). Od 2014. Godine pa do odlaska u Švedsku igra za OK “Ilijaš” iz Ilijaša. Kročivši nogom u svaki od ova tri Kluba, nikoga (od saigrača pa do publike) ne ostavlja ravnodušnim. Također, član je seniorske odbojkaške ekipe Reprezentacije BiH, i od 2008. godine krasi terene širom Europe bojama naše zastave.         

Za akta.ba, Vladan ističe kako je motivacija najbitnije gorivo u životu.

"Najjači motiv za napredovanje treba da bude testiranje svojih granica. Uvijek me motivisala konkurencija u bilo čemu, pa tako i u odbojci, a konkurencije nikada nije nedostajalo."

Vladanu se šansa za rad u Švedskoj pružila, kako kaže, sasvim slučajno. Zbog mnogobrojnih preporuka odbojkaškom žarištu Švedske, u Štokholmu, Vladan dobija poziv za rad u prestižnom klubu “Sollentuna VK”.

Strah od nepoznatog je, razumljivo, bio prisutan, ali zbog bogatog iskustva i jake želje i motivacije, sve te sitne prepreke je on i prebrodio.

“Trudio sam se da nemam predrasude i sumnje, ali, naravno da sam proispitivao skoro svaki detalj.”

Naročito ističe jednostavnost Švedske i njenih stanovnika, te kako je sve jako funkcionalno i produktivno.

"Oduševljen sam jednostavnošću od prvog trenutka. Također, sve funkcioniše onako kako bi u jednoj uređenoj zemlji to i trebalo: smještaj, hrana, uslovi za rad i treninge. Svi moji zahtjevi su bili uslišeni."

Na pitanje o tome kako se snašao u zemlji apsolutno drugačije kulture i jezika, načina života i rada, Vladan ističe:

"Većina Šveđana priča engleski, te nisam imao problema sa komunikacijom, i zbog njihove gostoprimljive prirode, prihvatili su me jako brzo, bez obzira na razlike u mentalitetima."

Ističe kako bi se vrlo rado vratio u svoju domovinu, ali nakon što ispuni ono što je sam sebi “zacrtao”:

"Plan mi je da završim doktorske studije uporedo sa radom u klubu."

No, smatra da se u sport u Bosni i Hercegovini previše malo ulaže:

"Toliko je mladih, talentovanih sportista koji će sigurno napraviti zapažene rezultate, samo ako budu imali podršku i ako im budu pruženi dobri uslovi za rad i trening."

Ovakav čovjek sa vrlinama poput truda, inteligencije, jake motiviranosti, ambicije i upornosti, doista treba da bude uzor mladima, za koju ima i poruku:

"Trudite se da date maksimum od sebe, što god da radite. Ako smatrate da se vaš trud ne cijeni u BiH, tražite put do mjesta gdje će se zaista cijeniti, gdje ćete biti uvaženi i gdje će se vaša vrijednost cijeniti."

N. Č.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti